Wouter Hoeffnagel - 18 januari 2018

59% van alle colocatiefaciliteiten wereldwijd staan in 20 metropolen

59% van alle colocatiefaciliteiten wereldwijd zijn gevestigd in slechts twintig metropolen. Washington, New York, Tokio, Londen en Shanghai zijn de grootste metropolen en gezamenlijk goed voor 26% van de wereldwijde colocatiemarkt. Ook Amsterdam komt in de top 20 voor.

Dit blijkt uit cijfers van Synergy Research Group. Het onderzoeksbureau maakt onderscheid tussen twee vormen van colocatie: wholesale colocatie waarbij een volledige faciliteit wordt ingedeeld voor één klant en retail colocatie waarbij de faciliteit wordt gedeeld door meerdere klanten. Deze laatste groep is goed voor 72% van alle omzet in de twintig grootste colocatiemetropolen wereldwijd is afkomstig van retail colocatie.

Equinix was marktleider in acht metropolen

Als we kijken naar de omzet van colocatieproviders was Equinix in het derde kwartaal marktleider in acht van de twintig grootste metropolen op het gebied van colocatie. Indien de recente overname van de activiteiten van DuPont Fabros worden meegerekend, zou Digital Realty marktleider zijn in vijf metropolen. Andere colocatieproviders die veel activiteiten hebben in de metropolen zijn ondermeer 21Vianet, @Tokyo, China Telecom, CoreSite, CyrusOne, Global Switch, Interxion, KDDI, NTT, SingTel en QTS.

Top 5 groeit het hardst

De omzet uit colocatie in de top 5 metropolen is in de laatste vier kwartalen 2% harder gegroeid dan in de rest van de wereldwijd. SRG concludeert hieruit dat de wereldwijde colocatiemarkt langzaam steeds verder wordt geconsolideerd in deze gebieden. De snelste groeiende metropolen zijn Shanghai, Beijing, Hong Kong en Washington/Northern Virginia. Alle vier metropolen zagen zowel in het retail als wholesale segment sterke groei, al is de groei in wholesale over het algemeen groter. Chicago zag eveneens een sterke groei in omzet voor wholesale colocatie, al was de groei in retail colocatie in deze markt relatief zwak.

"Terwijl we redelijk robuuste groei zien in alle grote metropolen en marktsegmenten, springt de Washington/North Virginia regio eruit wat betrekt groei van wholesale", aldus John Dinsdale, Chief Analyst en onderzoeksdirecteur bij Synergy Research Group. "Het is veruit de grootste wholesale markt wereldwijd en met name de groei van 20% is noemenswaardig. Het bredere beeld is dat datacenter outsourcing en cloud diensten de colocatiemarkt blijven drijven en de geografische verspreiding van grote bedrijven wereldwijd de colocatiemarkt focust op een klein aantal metropolen."

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024