Redactie - 16 januari 2018

2018 wordt het jaar van machine learning – de belangrijkste technologie sinds het internet

2018 wordt het jaar van machine learning – de belangrijkste technologie sinds het internet image

Innovatie en het gebruik van tools die het leven gemakkelijker maken, zijn al sinds mensenheugenis een teken van vooruitgang. Denk maar aan de opkomst van de moderne landbouw en de industriële revoluties. Momenteel zitten we midden in een datarevolutie, met machine learning als meest veelbelovende technologie. Een technologie die de manier waarop we leven en werken méér zal veranderen dan welke andere technologie ook sinds de komst van het internet. 

Om te begrijpen waarom, moeten we verder kijken dan krantenkoppen over robots die ‘onze banen stelen’. Sommige rollen zullen inderdaad veranderen. Maar zo is dat altijd gegaan: vooruitgang zorgt weer voor nieuwe banen, nieuwe businessmodellen en hele nieuwe sectoren. Dat maakt mensen niet overbodig. Integendeel: machine learning maakt ons juist een stuk effectiever. 

Meer machine learning dankzij de cloud

In de media lezen we qua technologische ontwikkelingen vooral over robots en zelfrijdende auto’s, en deze ontwikkelingen zullen ook de komende jaren belangrijk blijven. Maar ook machine learning vinden we nu al overal om ons heen: in de software op onze telefoon, in onze auto, in huis en in de software die we op ons werk gebruiken. Het geeft ons toegang tot informatie en helpt ons niet alleen om betere, weloverwogen beslissingen te nemen, maar nog sneller ook. Dat klinkt misschien wat minder spannend dan zelfrijdende auto’s, maar juist deze mogelijkheden maken van machine learning een allesbepalende technologie.

Het is niet gek dat de toenemende implementatie van machine learning gelijk loopt met de groei van cloudcomputing. Voor effectieve machine learning is een naadloze integratie van cloudapplicaties, platformen en infrastructuur namelijk cruciaal. De algoritmes voor machine learning hebben zoveel mogelijk data nodig uit zoveel mogelijk bronnen – want hoe meer data, hoe slimmer de technologie en hoe betere beslissingen ze kan nemen. Door machine learning te koppelen aan de cloud heeft machine learning toegang tot meer data. En doordat cloudtechnologie steeds meer gemeengoed en steeds volwassener wordt, zal 2018 het jaar worden voor machine learning. 

Machine learning biedt kansen voor bedrijven

Ook voor organisaties biedt machine learning snel grote voordelen, juist omdat zij hiermee snelle en beter overwogen beslissingen kunnen nemen. Daardoor kunnen bedrijven niet alleen effectiever plannen en budgetteren, maar zal dit voor elk bedrijf ook aanzienlijke financiële meerwaarde bieden. Strategie is hierin cruciaal. Om het meest uit machine learning te halen, zijn applicaties nodig die waarde toevoegen op de lange termijn. 

Een afdeling waarin machine learning momenteel een ware revolutie veroorzaakt, is de klantenservice. Hierbij vallen veel vragen in een beperkt aantal categorieën. Op basis van machine learning kunnen chatbots accuraat reageren op eenvoudige klantvragen. Dit verkort wachttijden en frustratie onder klanten en maakt bedrijfsvoering efficiënter. Bovendien geeft het klantenservicemedewerkers de handen vrij om het beperkte aantal unieke klachten die meer menselijke tussenkomst vereisen, af te handelen.

Dit laatste voorbeeld is misschien nog wel het meest tastbare geval waarbij machine learning de manier waarop mensen werken verbetert. Machine learning zal mensen niet volledig vervangen, maar kan mensen juist beter maken in wat zij doen. Maak dus van 2018 het jaar waarin uw bedrijf de waarde van machine learning onderzoekt en vrijspeelt, voor zover u dat niet al doet. 

Door: René van Stiphout, Country Leader Oracle the Netherlands

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29