Appliance geschikt voor MKB en middenmarkt

Appliance geschikt voor MKB en middenmarkt

24-01-2018 | door: Teus Molenaar
Deel dit artikel:

Appliance geschikt voor MKB en middenmarkt

Door zijn eenvoudige beheer is de appliance HC3 van Scale Computing uitermate geschikt voor het midden- en kleinbedrijf, zo vindt Aad Dekkers, director Marketing EMEA van Scale. Juist die bedrijven hebben geen of een kleine IT-afdeling. Minimale aandacht voor de IT-infrastructuur is dan een uitkomst. Geldt natuurlijk ook voor bijkantoren van grote bedrijven, voegt hij eraan toe.

De appliance is een hyperconverged oplossing: één apparaat waarbinnen én de berekeningen plaatsvinden (compute) en de opslag van gegevens. En dit alles gebaseerd op standaard (lees: relatief goedkope) hardware componenten. Het bijzondere aan HC3 is dat het ook standaard virtualisatiesoftware aan boord heeft. Dit is gebaseerd op KVM (Kernel based Virtual Machine), afkomstig uit de open source gemeenschap.

“Al met al betekent dit een prima oplossing voor mkb-bedrijven. Die hebben meestal geen of slechts een zeer beperkte IT-afdeling. Het voordeel van HC3 is dat het beheer van de IT-infrastructuur erg eenvoudig is. Daar hebben wij speciale aandacht aan besteed. Daar liggen ook de wortels van Scale Computing: het eenvoudig maken van storage. Dat hebben wij nu tot de hele stack uitgebreid”, zegt Dekkers.

Doordat de appliance virtualisatie heeft ingebakken, is geen aparte software nodig om virtual machines te maken en te beheren. Dat scheelt nogal in de licentiekosten, stelt Dekkers. Ook is er geen aparte oplossing nodig voor de opslag van gegevens, omdat opslag een standaard onderdeel is van iedere hyperconverged infrastructuur, dus ook bij die van Scale Computingons.

Schaalbaar

Dekkers kan zich voorstellen dat complexe, grote IT-omgevingen een aparte virtualisatielaag met bijbehorende software nodig heeft. “Maar dan heb je het bij wijze van spreken over Formule 1 racewagens, terwijl het gros van de mensheid in een gewone auto rijdt. Dan kun je met minder toe om toch hetzelfde te bereiken: een veilige, schaalbare, eenvoudig te beheren IT-infrastructuur tegen aanvaardbare kosten. Uiteindelijk gaat het om de applicaties, niet om de infrastructuur.”

Een HC3-cluster distribueert de gegevens op een dusdanige manier dat gegevens niet verloren kunnen gaan. Mocht een element haperen, dan is er geen man overboord, de andere onderdelen nemen vanzelf de taken over. Het systeem beschikt daarmee over een hoge beschikbaarheid. “Als je meer workloads hebt te verstouwen dan één appliance aankan, dan koppel je er gewoon eentje bij zonder dat het beheer daarmee ingewikkelder wordt. Dat blijft hetzelfde: eenvoudig. Daarmee is het systeem erg schaalbaar”, legt Dekkers uit.

Geschikte oplossingen

Niet alleen kleine(re) bedrijven hebben baat bij deze oplossing, meent hij, maar evenzeer de lokale cloud service providers. “Die bieden infrastructure-as-a-service. En vaak beheren ze ook nog de complete IT-omgeving op afstand van hun klanten. Ook voor hen geldt dat eenvoud de kans op fouten vermindert; bovendien kunnen zij hiermee meer klanten bedienen met dezelfde inspanning.”

Voor mkb en middenmarkt heeft Scale Computing speciale appliances beschikbaar; en aparte software voor deduplicatie, multi-user log-in met audit logs en een beheeroverzicht van remote cluster monitoring dat interessant is voor onder andere retail bedrijven die steeds meer locaties openen. “Maar bijvoorbeeld ook voor advocatenkantoor of accountancy bedrijven. Voor elke situatie hebben we wel een geschikte oplossing.”

Terug naar nieuws overzicht