Razendsnelle opslag met NVMe

Razendsnelle opslag met NVMe

Razendsnelle opslag met NVMe

29-01-2018 | door: Teus Molenaar
Deel dit artikel:

Razendsnelle opslag met NVMe

Scale Computing staat aan de frontlinie bij het toepassen van nieuwe technologieën. Destijds al door Kernel Based Virtual Machine (KVM) te gebruiken, nu door zijn appliances uit te rusten met NVMe-flash opslag. “Bij ons draait alles om hoge prestaties, eenvoud, beschikbaarheid en zorgen dat we klaar zijn voor neiuwe technologien”, verklaart Johan Pellicaan, managing director EMEA bij Scale Computing.

Scale Computing is gespecialiseerd in hyperconverged infrastructure (HCI). Zijn appliance HC3 heeft compute, opslag, servers en virtualisatie in zich. Dat laatste is bijzonder, omdat sommige hyperconverged oplossingen niet met elke hypervisor overweg kan. Dat is bij HC3 geen probleem, omdat het apparaat een eigen hypervisor aan boord heeft. Daar zijn dus geen extra licentiekosten meer voor nodig.

De hypervisor van Scale Computing is op KVM gebaseerd. Destijds was het voor de onderneming een gok om voor KVM te kiezen. Maar die heeft goed uitgepakt; inmiddels heeft Google in 2013 ‘zich bekeerd’ tot deze open source standaard. Later hebben bijvoorbeeld Apple, Nutanix en AWS KVM omarmd.

Veel sneller

De IT-industrie kenmerkt zich door een opeenstapeling van technologieën. Al te vaak komt er iets nieuws bij en blijft het oude ook draaien. “Toch moeten we in sommige gevallen van de oude technologie af”, zegt Pellicaan. “Zeker als het gaat om de interface tussen PC’s en storage. Veel bedrijven gebruiken flash storage (SSD), maar hanteren nog de oude interface technologie SATA of PCI voor de communicatie tussen compute en opslag. Die technologieën zijn echter ontwikkeld voor hard disks, niet voor flash.”

Non-Volatile Memory express, zoals NVMe voluit heet, is gemaakt voor de nieuwe wereld van flash geheugen en cloud computing. De communicatietechnologie heeft veel minder opdrachten nodig dan SATA of PCI om gegevens op hun plek te krijgen of er juist vandaan te halen. Daarmee verloopt het gegevenstransport vele malen sneller. Dit zorgt voor minder latency. Bovendien is NVMe schaalbaar.

Hypercore Direct

NVMe is de snelste opslagmethode voor flash, maar Scale Computing heeft er nog een tandje bij gedaan. In augustus heeft het bedrijf Hypercore Direct gelanceerd. Hypercore is de naam van het besturingssysteem van de HC3-appliance. Door uitgekiende samenwerking tussen Hypercore en Scribe (de doelmatige opslagarchitectuur van Scale Computing) zijn de prestaties nog verder te verbeteren. Met HyperCore Direct, zo blijkt uit testen, praat je over een latency van slechts 20 microseconden; inderdaad: micro-, geen milliseconden.

Pellicaan: “We snappen dat niet iedereen dergelijke prestaties nodig heeft; en ook niet overal. Er hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Daarom bespreken we graag met en via onze partners in welke situaties HyperCore Direct de juiste keuze is.”

Heat

Scale Computing kijkt inmiddels alweer verder. Pellicaan: “NVMe wordt vaak geafficheerd als een snelle oplossing voor flash-storage versus spinning disk. Maar flash is intussen ook een paraplubegrip geworden. Er zijn tegenwoordig wel vijftien verschillende smaken flash die allemaal hun eigen specifieke kenmerken hebben. Die moet je dus allemaal verschillend benaderen.”

Dat doet de IT-fabrikant met Heat: HyperCore Enhanced Automated Tiering. Dit maakt het mogelijk alle die verschillende typen storage te gebruiken en de data automatisch daar op te slaan waar dat – onafhankelijk van de techniek – het meest efficiënt is.

Door: Teus Molenaar

Terug naar nieuws overzicht