Sundar Pichai: 'AI is de grootste kans die de mensheid heeft gehad'
11-01-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Sundar Pichai: 'AI is de grootste kans die de mensheid heeft gehad'

Kunstmatige intelligentie (AI) is de grootste kans die de mensheid heeft gehad. Dit stelt Sundar Pichai, CEO van Google, in een interview met het AD. Pichai verwacht dat AI voor enorme doorbraken in gezondheidszorg, klimaat en onderwijs gaat zorgen.

Pichai erkent dat AI een ontwrichtende werking heeft. "Natuurlijk is het ontwrichtend, maar dat was de industriële revolutie ook. Het punt is: technologie beweegt per definitie voorwaarts, los van Google of welk ander bedrijf dan ook. We zullen ons moeten voorbereiden", zegt Pichai in het interview.

Elon Musk waarschuwde eerder dat slimme machines de mensheid kunnen vernietigen. Pichai: "Dat zijn oprechte zorgen. Als maatschappij moeten we ons in een vroeg stadium voorbereiden op de komst van intelligente machines. Oogst de voordelen, minimaliseer de nadelen. Maak wereldwijde afspraken, zoals bij het klimaatverdrag van Parijs. Benader het ethisch en verantwoordelijk. Als Google stoppen we daar veel energie in."

Europese boete van 2,4 miljard euro

Pichai gaat in het interview ook in op de boete van 2,4 miljard euro, die Google in juni 2017 kreeg opgelegd door de Europese Commissie (EC). De EC stelt dat Google eigen advertenties voorrang op die van concurrerende vergelijkingswebsites. Over deze boete zegt Pichai: "Wat de boete betreft: we zijn ons bewust van de zorgen, maar zijn het niet met die bewering eens. De zaak draait om online winkelen en we zijn er absoluut van overtuigd dat we onze producten zo ontwikkelen dat gebruikers ze beter vinden." Google heeft beroep aangetekend tegen de boete.

Ook praat Pichai over de interne memo die toemalig Google werknemer James Damore in de zomer van 2016 publiceerde, die veel stof deed opwaaien. Damore stelt hierin dat mannen geschikter zijn voor techfuncties dan vrouwen. Pichai brak zijn vakantie af en ontsloeg Damore op staande voet. "Om te suggereren dat een deel van onze collega's ongeschikt is voor die werkzaamheden, is beledigend en niet oké", aldus de CEO van Google.

Het volledige interview is te vinden bij het AD.

Terug naar nieuws overzicht