Auteur van controversiële memo klaagt Google aan wegens discriminatie
09-01-2018 | door: Redactie

Auteur van controversiële memo klaagt Google aan wegens discriminatie

Een ex-werknemer van technologiereus Google heeft zijn voormalige werkgever aangeklaagd omdat die conserveratieve blanke mannen zou discrimineren. Het gaat om James Damore, een voormalig medewerker van Google die in augustus vorig jaar werd ontslagen vanwege een interne memo. In deze memo stelde Damore dat er minder vrouwen in de technologische sector actief zijn vanwege biologische kenmerken. Hij noemde de pogingen van Google om de diversiteit in de sector te vergroten discriminerend.

De man daagt Google nu dus voor de rechtbank in Santa Clara, in het Californische Silicon Valley. Google 'verstootte, kleineerde en strafte' Damore en andere 'voor hun dissidente politieke meningen, en voor de bijkomende schande dat ze geboren zijn als blanke en/of man', klinkt het in de groepsvordering.

Illegale aanwervingsquota

Damore voert aan dat Google 'illegale aanwervingsquota gebruikt om het gewenste percentage vrouwen te halen en kandidaten van minderheidsgroepen te begunstigen.' In de aanklacht schrijft de man: 'Managers van bedrijfsafdelingen die de quota niet halen, worden publiek te schande gemaakt. Mannelijke en blanke werknemers worden openlijk gedenigreerd als minder gewild dan anderen.'

Google gaf voorlopig geen commentaar.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht

Tags

juridisch