ESA zet de cloud in om data uit aardobservaties te verzamelen
08-01-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

ESA zet de cloud in om data uit aardobservaties te verzamelen

Airbus Consortium is één van de vier consortia die geselecteerd zijn voor het data- en informatieproject van Copernicus (DIAS) van de European Space Agency (ESA). Orange Business Services gaat als onderdeel van het Airbus Consortium expertise leveren op het gebied van cloud ICT-diensten en haar wereldwijde cloudoplossing Flexible Engine.

Copernicus is een initiatief van de Europese Unie en heeft als doel om gratis en vrije toegang te verschaffen tot bijna real-time data, modellen en voorspellingen over onze planeet. Deze data, die wordt verzameld door een groep satellieten en observaties ter plekke is van cruciaal belang voor zowel de veiligheid van onze aarde als het milieu. DIAS is opgericht ter ondersteuning van het Copernicus-programma en moet deze gegevens via een cloud computing-architectuur vrij toegankelijk maken voor EU-burgers.

One-stop-shop

Het consortium Airbus en Orange Business Services streeft ernaar om binnen zes maanden een ‘one-stop-shop’ te ontwikkelen voor alle gegevens en diensten met toegevoegde waarde. Wetenschappers, bedrijven en ondernemers kunnen hierdoor bedrijfsmodellen, software en applicaties ontwikkelen op basis van aardobservatie-data.

Het consortium staat onder leiding van Airbus en gaat Flexible Engine inzetten om aan de eisen van Copernicus te voldoen. Flexible Engine is een public cloud-aanbod gebouwd op OpenStack-technologie. Het biedt de schaalbaarheid en big data-omgeving die nodig is om Copernicus-gegevens op te slaan, te structureren en in te zien. Orange Business Services gaat Airbus assisteren bij het beoordelen, definiëren en bijwerken van de cloud-strategie.

'Ambitieus project'

“Big data-analyse, ondersteund door de juiste cloud-mogelijkheden, kan helpen met het bepalen van de waarde van deze data voor nieuwe bedrijfsmodellen en economische groei voor Europa. Het hele Orange-team is er trots op deel te nemen aan dit ambitieuze project”, zegt Philippe Laplane, CEO van Orange Cloud for Business.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud