Wouter Hoeffnagel - 08 januari 2018

Amerikaanse douane heeft 'redelijke verdenking' nodig om data van apparaten te kopiëren

De Amerikaanse douane mag elektronische apparaten van personen die de grens willen oversteken doorzoeken, zonder dat hier een verdenking voor nodig is. De douane heeft voortaan echter wel een 'redelijke verdenking' nodig om data op dit apparaat te kopiëren.

Dit blijkt uit vernieuwde richtlijnen voor de Amerikaanse douane. Douane-ambtenaren mogen al langer data van elektronische apparaten die zij doorzoeken kopiëren. Hiervoor hadden zij voorheen geen enkele verdenking nodig; apparaten mochten willekeurig worden geselecteerd voor doorzoeking, waarbij ook data van het apparaat mocht worden gekopieerd. Het willekeurig doorzoeken van apparaten blijft toegestaan. De regels voor het kopiëren van data van deze apparaten worden dus aangescherpt.

Onlangs werd ook bekend dat de Amerikaanse douane in het fiscale jaar 2017 - dat loopt van 1 oktober 2016 tot 30 september 2017 - 30.200 elektronische apparaten dat heeft doorzocht. Het gaat hierbij om smartphones, tablets en laptops, maar ook om USB-sticks, harde schuiven en camera's. Dit is 59% meer dan de ruim 19.000 apparaten die in het fiscale jaar 2016 werden doorzocht.