Internetgiganten sluiten zich aan bij juridische strijd tegen afschaffing netneutraliteit VS

06-01-2018 | door: Redactie

Internetgiganten sluiten zich aan bij juridische strijd tegen afschaffing netneutraliteit VS

De Internet Association, een lobbygroep met onder zijn leden onder meer Google, Facebook, Amazon en Microsoft, gaat zich aansluiten bij de verwachte juridische strijd tegen het einde van de netneutraliteit in de Verenigde Staten.

Medio december besliste de Amerikaanse regulator FCC (Federal Communications Commission) om de regels rond netneutraliteit uit 2015 terug te schroeven. Amerikaanse internetproviders hoeven niet langer alle vormen van internetverkeer gelijk te behandelen. Dit geeft hen bijvoorbeeld de mogelijkheid bedrijven te laten betalen om een snellere verbinding te realiseren met hun gebruikers. In verschillende staten worden op dit moment rechtszaken voorbereid tegen de beslissing, door belangengroepen maar ook door procureurs-generaal. Dat is onder meer het geval in de staten Washington en New York.

Michael Beckerman, CEO van de Internet Association, heeft vrijdag gezegd dat de organisatie bij de verwachte geschillen zal optreden als 'tussenkomende partij'. De Internet Association is dus niet van plan om uit eigen beweging gerechtelijke stappen te ondermen, maar zal zich wel voegen bij rechtszaken die door anderen worden aangespannen. De nieuwe regels zoals ze nu door de FCC worden voorgesteld, 'ontmantelen de populaire maatregelen die de netneutraliteit voor de consument beschermen', zegt Beckerman. De FCC 'gaat in tegen de wil van een meerderheid van de Amerikanen over de twee partijen heen en slaagt er niet in om een vrij en open internet in stand te houden.'

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht