Witold Kepinski - 07 januari 2018

Voor 20 miljard dollar aan datacenters overgenomen in 2017

Voor 20 miljard dollar aan datacenters overgenomen in 2017 image

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group laten zien dat de totale waarde van belangrijke datacenter-georiënteerde fusies en overnames die in 2017 werden afgesloten, 20 miljard dollar bedroeg, wat het totaal voor 2015 en 2016 samen overstijgt. Als je 2018 invoert, zijn er ook vier extra grote deals die zijn overeengekomen maar nog niet zijn afgesloten, met een totale waarde van meer dan 2,6 miljard dollar.

Gemiddeld was er tot 2017 bijna één belangrijke M & A-deal die wekelijks werd gesloten. De grootste transactie in het jaar was Digital Realty's acquisitie van DuPont Fabros ter waarde van 7,6 miljard dollar, maar er waren vier andere deals die werden gewaardeerd voor een miljard dollar of meer, met acquisities door Equinix, Cyxtera, Peak 10 en Digital Bridge. Er waren nog eens twaalf deals die werden gewaardeerd in het bereik van 100 miljoen tot 1 miljard dollar en 31 kleinere deals die elk op maximaal 100 miljoen dollar werden gewaardeerd. In vergelijking met de 48 deals die in 2017 werden gesloten, zagen we in 2015 en 2016 samen slechts 45 deals waarvan slechts drie in de reeks van meer dan een miljard dollar. De grootste deal in die twee jaar was de overname door Equinix van TelecityGroup, een Europese retail-colocatie provider, voor 3,8 miljard dollar.

Colocatie

In de periode 2015-2017 waren Digital Realty en Equinix, de twee grootste colocatie providers ter wereld, verreweg de grootste investeerders. In totaal hebben ze 19 miljard dollar uitgegeven aan overnames van datacenterexploitanten, wat de nog niet eerder geplande overname van Metronode door Equinix uitsluit. Equinix heeft belangrijke overnames gedaan in alle vier de regio's van de wereld, terwijl Digital Realty zich richtte op de Verenigde Staten en Europa. Andere opmerkelijke acquirers waren CyrusOne, Peak 10, Digital Bridge, NTT, Carter Validus, Iron Mountain, Cyxtera en Elegant Jubilee.

Datacenter

"Wat vooral de reden is voor de M & A-activiteit van het datacenter, is dat bedrijven zich meer richten op het verbeteren van IT-capaciteiten en minder op het bezitten van datacenteractiva," aldus John Dinsdale, hoofdanalist en onderzoeksdirecteur bij Synergy Research Group. "Die verschuiving leidt tot een enorme groei in outsourcing, of dit nu via cloudservices is, of gebruik van colocatiefaciliteiten, of sale and leaseback van datacenters. De dramatische groei van cloudproviders leidt ook tot veranderingen in de datacenterindustrie, omdat datacenterexploitanten streven naar een snelle schaalvergroting en wereldwijde voetafdruk. We verwachten de komende vijf jaar veel meer datacenter-fusies en overnames te zien."

DC_MA_2017.jpg

Door: Witold Kepinski