Redactie - 08 januari 2018

HC3-applicance maakt virtualisatiesoftware overbodig

Gemak dient de mens. Met dit uitgangspunt ontwikkelde in 2008 het Amerikaanse Scale Computing een eenvoudige oplossing voor opslag van gegevens in het datacenter. Inmiddels biedt het bedrijf een applicance (HC3) waarmee het kopen van losse virtualisatiesoftware en externe storage niet meer nodig is. Deze hyperconverged oplossing heeft eveneens eenvoud zeer hoog in het vaandel staan, waardoor beheerkosten drastisch afnemen.

“Ik rijd in een auto die veertig keer complexer is dan een gevirtualiseerde omgeving in het datacenter; toch weet ik na een kwartiertje wel waar alle knopjes voor dienen”, zegt Johan Pellicaan, managing director EMEA bij Scale Computing. “Maar wie een VMware-omgeving wil beheren, heeft een paar weken aan basistraining nodig. We hebben het afgelopen decennium het beheer van IT-infrastructuur alleen maar complexer gemaakt. En dus veel duurder. Wat ons is gelukt bij een storage-platform, hebben we uitgebreid naar alle drie aspecten van IT-infrastructuur: processing, opslag en datatransport.”

Hiermee wil hij overigens niets afdoen aan de mogelijkheden van bijvoorbeeld VMware en Hyper-V. “Prachtig spul. Het zit alleen vol met mogelijkheden waar een gemiddelde omgeving geen gebruik van maakt. Ik schat dat negentig procent niet wordt benut bij de computeromgevingen binnen het midden- en kleinbedrijf. Voor bedrijven als Rabobank of Shell is het prima. Die kunnen zo’n F-1 racewagen wel gebruiken. En die hebben ook onderhoudsteams voor een F-1; zelfs een aparte ploeg om de banden te verwisselen. Maar de meeste bedrijven hebben dat niet. Die moeten het doen met één beheerder, hooguit twee.”

KVM

Het moeizame beheer van een gevirtualiseerde omgeving dreef de technici van Scale Computing terug naar de tekentafel. Wat zij hadden gedaan voor storage moest lukken voor de complete omgeving. Daarbij koos de onderneming in 2010 voor Kernel-based Virtual Machine (KVM), een techniek die in 2006 als project binnen de open source gemeenschap is gestart.

“Wat destijds een gok was, bleek goed uit te pakken”, zegt Pellicaan. “In 2013 is Google helemaal overgegaan op KVM. Ook Apple, HP, Amazon en Cisco – om maar een paar grote namen te noemen – zijn overgegaan op KVM.”

Door te kiezen voor een hyperconverged oplossing met een ingebakken virtualisatie, gebaseerd op open standaarden, is voor HC3 geen aparte software nodig voor virtualisatie. Dat scheelt aanzienlijk in licentiekosten.

i-Phone

Dat licentiekosten voor virtualisatiesoftware wegvallen, is mooi meegenomen, maar de echte besparing zit in het beheer van de gevirtualiseerde omgeving, meent Pellicaan.

Hij vertelt dat zo’n tachtig procent valt te besparen op de tijd die nodig is voor het beheer van de IT-infrastructuur. Een HC3 is in een mum van tijd geïnstalleerd, regelt de opslag zelf, evenals back-up en disaster recovery management. Mocht een hardware-onderdeel uitvallen binnen het cluster, dan is er geen man overboord, omdat de data gedistribueerd zijn opgeslagen. Een HC3-cluster heeft daardoor een hoge mate van beschikbaarheid.

Het hele cluster is in één console te beheren. “Wij zijn te vergelijken met de invloed die de i-Phone heeft gehad op mobiele telefoons. Het intuïtieve gebruik van het toestel heeft destijds de hele markt voor mobiele telefoons op zijn kop gezet. Wij doen dat nu voor het beheer van een IT-omgeving. Hooguit één dag training en je kunt één of meerdere HC3-clusters beheren. De beheerders hebben dat tijd om zaken te doen die echt nodig zijn”, aldus Pellicaan.

Door: Teus Molenaar