Wouter Hoeffnagel - 06 januari 2018

Alle Mac's en iOS apparaten zijn kwetsbaar voor Meltdown en Spectre

Alle Mac's en iOS apparaten zijn kwetsbaar voor Meltdown en Spectre image

Apple bevestigt dat alle Mac systemen en iOS apparaten kwetsbaar zijn voor de Meltdown en Spectre kwetsbaarheden in processors. Deze beveiligingsproblemen geven aanvallers de mogelijkheid toegang te krijgen tot data opgeslagen in het kernelgeheugen van apparaten.

Al langer was duidelijk dat ook systemen van Apple niet gespaard bleven voor de impact van Meltdown en Spectre. Welke apparaten echter precies kwetsbaar waren was vooralsnog niet officieel bevestigd. Apple meldt nu dat het gaat om alle Mac's en iOS apparaten, met uitzondering van de Apple Watch. Het bedrijf wijst erop dat er vooralsnog geen exploits bekend zijn die impact hebben op zijn klanten.

Updates beschikbaar

Apple meldt Meltdown inmiddels te hebben verholpen in iOS 11.2, macOS 10.13.2 en tvOS 11.2. Momenteel zijn er nog geen updates beschikbaar gesteld om Spectre te dichten; dit lek is moeilijker te dichten dan Meltdown. Apple stelt dat Spectre 'extreem moeilijk' te misbruiken is, zelfs voor apps die lokaal draaien op een Mac of iOS apparaat. Het bedrijf stelt dat Spectre mogelijk wel uitgebuit kan worden via JavaScript in webbrowsers. De komende dagen verwacht Apple een update uit te brengen voor Safari op zowel macOS als iOS, waarmee de webbrowser hiertegen wordt beveiligd.

Meer informatie is te vinden op een support pagina die Apple over Meltdown en Spectre heeft gepubliceerd.