Microsoft lanceert Windows patch voor Meltdown
05-01-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Microsoft lanceert Windows patch voor Meltdown

Microsoft heeft updates voor Windows uitgebracht om gebruikers te beschermen tegen de Meltdown kwetsbaarheid in Intel x86-64 processors. Gebruikers doen er echter verstandig aan hun anti-virussoftware te controleren voordat zij deze patches installeren.

Dit meldt The Register. De kwetsbaarheid in Intel processors wordt niet specifiek genoemd in de documentatie bij de patch. Een woordvoerder van Microsoft bevestigt echter aan The Register dat de update gebruikers tegen Meltdown moet beschermen. Dit is een kwetsbaarheid waardoor alle recente Intel processors zijn getroffen en malafide programma's toegang kan geven tot het kernelgeheugen, waar gevoelige informatie als wachtwoorden staan opgeslagen.

Blue Screen of Death

Microsoft waarschuwt dat de patch problemen kan geven indien de anti-virussoftware van gebruikers niet compatibel is met de patch. Indien een bepaalde registry key niet wordt gewijzigd, kan installatie van de patch leiden tot een Blue Screen of Death (BSoD). Microsoft heeft de patch daarom zo vormgegeven dat deze alleen wordt geïnstalleerd indien deze wijziging is doorgevoerd.

De registry key is door sommige anti-virusbedrijven al met behulp van een update voor hun anti-virussoftware aangepast, zoals Symantec, F-Secure en Avast. Andere bedrijven moeten deze patch echter nog vrijgegeven. Deze vertraging is ontstaan doordat Microsoft verwachtte de patch begin volgende week vrij te geven. De lancering van de patch werd echter naar voren getrokken nadat de exploit voor Meltdown op internet werd gepubliceerd.

Terug naar nieuws overzicht
Security