Wouter Hoeffnagel - 04 januari 2018

Google opnieuw aangeklaagd wegens onderbetalen van vrouwen

Techbedrijf Google is in de Verenigde Staten opnieuw aangeklaagd wegens salarisverschillen tussen vrouwen en mannen. Het bedrijf zou vrouwen stelselmatig minder betalen dan mannen.

Dit meldt The Guardian. Het gaat om een class action-rechtszaak die is aangespannen in San Francisco. In september werd al een dergelijke rechtszaak aangespannen tegen Google wegens salarisverschillen tussen mannen en vrouwen. Deze rechtszaak werd echter door een rechter geseponeerd aangezien de aanklacht te breed omschreven zou zijn. De nieuwe rechtszaak richt zich daarom specifiek op salarisverschillen bij ingenieurs, onderzoekers, managers, verkopers en leraren van Google's eigen kinderopvang voor personeel.

13% hoger salaris

Een voormalig medewerkster van de kinderopvang van Google stelt in de aanklacht dat Google ongeveer 147 vrouwen en drie mannen in dienst heeft als leraren voor zijn kinderopvang. Twee van deze mannen zouden hogere startsalarissen krijgen dan bijna iedere vrouw die voor de kinderopvang werkt. Zo stelt de medewerkster dat een mannelijke collega die gelijktijdig met haar is aangenomen 13% meer verdiend dan zij, terwijl zij meer ervaring heeft en een betere opleiding heeft gevolgd.

Al langer ligt Google onder vuur wegens salarisverschillen tussen mannen en vrouwen. Zo doet het Amerikaanse ministerie van Arbeid onderzoek naar salarisverschillen bij het bedrijf. Als onderdeel van dit onderzoek stapte het minister begin 2017 naar de rechter om Google te dwingen data te overhandigen over de salarissen van zijn werknemers. Google ontkent overigens dat het vrouwen minder betaald dan mannen en stelt juist uitgebreide analyses te hebben uitgevoerd om zeker te stellen dat vrouwen eerlijk betaald worden.