Wouter Hoeffnagel - 02 januari 2018

Europese toezichthouders willen strenger toezicht op gebruik van big data

Antimededingingsautoriteiten in de Europese Unie (EU) willen kritisch gaan kijken naar het toenemende gebruik van big data. De toezichthouders zijn bang dat de data grote bedrijven een oneerlijk voordeel geeft over concurrenten.

Dit zegt Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, in een interview met de Wall Street Journal. De toezichthouders zijn bang dat big data bedrijven exclusief inzicht kan geven in informatie die nodig is om klanten tevreden te stellen of kosten te verminderen, terwijl nieuwkomers op de markt geen toegang hebben tot deze informatie. "In sommige gebieden zijn deze data extreem waardevol", aldus Vestager. "Zij kunnen de markt afschermen - zij kunnen partijen die hierover beschikken enorme business kansen geven die niet beschikbaar zijn voor anderen."

De EU overweegt regels voor overnames en fusies aan te scherpen, waarbij meer aandacht komt voor de data waarover bedrijven beschikken. Zo willen de toezichthouders uitzoeken of bedrijven door overnames of fusies dusdanig veel big data in handen krijgen dat zij nieuwkomers kunnen uitsluitend op de markt.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Fujitsu BW en BN liggend DIL week 9 tm 12-2024