Let's Encrypt geeft 177 miljoen SSL-certificaten uit

02-01-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Let's Encrypt geeft 177 miljoen SSL-certificaten uit

Let's Encrypt heeft in totaal 177 miljoen gratis SSL-certificaten uitgegeven. Tweederde van alle websites op internet zijn inmiddels voorzien van een SSL-certificaat.

Dit meldt de Electronic Frontier Foundation (EFF). De organisatie meldt dat inmiddels 66% van alle webpagina's die met behulp van de webbrowser Firefox van Mozilla worden geladen versleuteld zijn. Bij de webbrowser Chrome van Google is dit percentage zelfs nog hoger.

Gratis SSL-certificaten

Let's Encrypt heeft eind 2017 meer dan 177 miljoen SSL-certificaten uitgegeven. Let's Encrypt is een Certificate Authority (CA) die gratis SSL-certificaten uitgeeft om het gebruik van HTTPS op internet te vergroten. De EFF stelt Certbot beschikbaar, een tool waarmee deze certificaten geautomatiseerd kunnen worden uitgerold naar websites.

De EFF wijst er op dat webbrowser het gebruik van HTTPS in toenemende mate stimuleren. Zo markeren Chrome en Firefox sinds begin 2017 websites zonder SSL als onveilig indien deze vragen om gevoelige gegevens zoals wachtwoorden of creditcardgegevens. Sinds oktober worden deze waarschuwingen in Chrome ook getoond voor websites waar andere informatie ingevuld kan worden en pagina's die in de Incognito modus worden bekeken. Uiteindelijk wil Google in zijn webbrowser alle webpagina's die geen gebruik maken van HTTPS gaan markeren als onveilig.

Een uitgebreide analyse van de ontwikkelingen rond SSL in 2017 is te vinden op de website van de EFF.

Terug naar nieuws overzicht
Security