VK overweegt extra belastingen voor techbedrijven wegens extremistische uitingen online

02-01-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

VK overweegt extra belastingen voor techbedrijven wegens extremistische uitingen online

Techbedrijven als Google en Facebook krijgen in het Verenigd Koninkrijk (VK) mogelijk nieuwe belastingen opgelegd indien zij niet harder optreden tegen extremistische uitingen op internet. Dit heeft Britse minister van Veiligheid Ben Wallace bekend gemaakt.

De Britse minister uit felle kritiek op techbedrijven. Zo stelt Wallace dat extremistische content niet snel genoeg offline wordt gehaald, wat radicalisering van mensen in de kaart speelt. Het deradicaliseren van deze mensen kost volgens de Britse minister miljoenen. Wallace stelt dat techbedrijven hiermee niet kunnen wegkomen en daarom alle opties worden overwogen, inclusief het opleggen van extra belastingen.

Daarnaast uit Wallace kritiek op versleutelde chatdiensten als WhatsApp, die volgens de minister een groot probleem vormde. Ook wijst de Britse minister van Veiligheid erop dat bedrijven wel bereid zijn gegevens van gebruikers te verkopen aan derde partijen, maar deze informatie niet aan overheden willen overhandigen in de strijd van terrorisme. Hiermee stellen de bedrijven volgens Wallace hun eigen winst voor de openbare veiligheid.

Terug naar nieuws overzicht