Wouter Hoeffnagel - 02 januari 2018

Jongeren van D66 keren zich tegen aftapwet

De jongeren van D66 gaat actie voeren tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), die door critici ook wel de aftapwet wordt genoemd. Hiermee gaan de jongeren lijnrecht in tegen hun eigen moederpartij, die als onderdeel van het kabinet de aftapwet juist steunt.

"Er zijn nog te veel vragen over de wet”, zegt voorzitter van de Jonge Democraten van D66 Kevin Brongers tegen het NRC. "Zullen geheime diensten het berichtenverkeer van een huizenblok aftappen? Van een straat? Een wijk? De bevoegdheden zijn te vaag geformuleerd.” D66 stemde vorig jaar nog tegen de Wiv en gaf aan grote zorgen te hebben over het voorstel en de impact hiervan op de privacy van Nederlanders.

Steun voor Wiv

Inmiddels is D66 onderdeel van het kabinet. Als minister van Binnenlandse Zaken is D66'er Kajsa Ollongren verantwoordelijk voor de Wiv. Ook wil D66 campagne gaan voeren om Nederlanders te overtuigen tijdens het referendum over de Wiv op 21 maart voor de wet te stemmen.

De Jonge Democraten keren zich nu tegen deze wet en heeft bij de referendumcommissie gevraagd om 50.000 euro subsidie. De politieke jongerenorganisatie overweegt met een bus door het land te trekken om campagne te voeren tegen de wet. Ook willen zij online video's gaan publiceren en privacygadgets uitdelen.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024