Wouter Hoeffnagel - 23 december 2017

Rechter tikt Apple op de vingers voor niet aanleveren documenten

Apple is door de rechter op de vingers getikt voor het achterhouden van documenten in een rechtszaak van de Federal Trade Commission (FTC) tegen Qualcomm. In deze rechtszaak beschuldigt de FTC  Qualcomm bedrijven te dwingen exclusief gebruik te maken van zijn chips.

Dit meldt Bloomberg op basis van rechtbankdocumenten. In de rechtszaak tussen de FTC en Qualcomm is Apple geen partij. Het bedrijf moet echter wel documenten aanleveren die als bewijsmateriaal kunnen dienen.

Dwangsom

Niet alle documenten waar de FTC om heeft gevraagd zijn echter daadwerkelijk door Apple overhandigd. Een rechter in San Jose in de Amerikaanse staat Californië legt Apple een dwangsom op van 25.000 dollar, omgerekend zo'n 21.000 euro, voor iedere dag dat het bedrijf de documenten niet aanlevert. Daarnaast dreigt de rechter de boete te verhogen indien Apple de documenten niet voor 29 december overhandigd.

Josh Rosenstock, een woordvoerder van Apple, wijst er tegenover Bloomberg op dat het bedrijf al een grote hoeveelheid documenten heeft aangeleverd. "We hebben al miljoenen documenten aangeleverd voor deze zaak en werken hard om de miljoenen andere documenten die zijn opgevraagd in een ongekend tijdspad in te leveren", aldus Rosenstock. "We zijn dan ook van plan dit besluit aan te vechten."

Eigen rechtszaak van Apple

Apple is naast de rechtszaak van de FTC ook zelf een rechtszaak tegen Qualcomm begonnen. Het Amerikaanse techbedrijf beschuldigt Qualcomm in deze zaak van het monopoliseren van de markt voor chips en draadloze apparaten.