2017: Het jaar in interviews2017: Het jaar in interviews2017: Het jaar in interviews
29-12-2017 | door: Marco van der Hoeven

2017: Het jaar in interviews

‘IT is integraal onderdeel van onze waardeketen’

 

Karin van Baardwijk is COO bij vermogensbeheerder Robeco, en in die functie verantwoordelijk voor IT. Haar oude functie als CIO is hiermee volledig opgegaan in de business. “Robeco heeft de afgelopen jaren veel nadruk gelegd op het belang van de value chain”, legt zij uit. IT is een integraal onderdeel van de activiteiten die wij binnen het COO-domein hebben belegd. ”

Lees hier het interview

IT-transformatie in drie stappen

De digitale transformatie is een businessvraagstuk, maar IT is de onmisbare schakel bij  vernieuwing, vertelt Jeannine Peek, general manager Nederland van Dell EMC. Daarom hanteert ze ook de term IT transformatie. Het bedrijf biedt hulp aan bedrijven die met technologie de basis willen leggen voor hun digitale transformatie. ‘Best veel bedrijven worstelen met dit vraagstuk en daarom hebben we op basis van best practices drie stappen gedefinieerd.’

Lees hier het interview

‘IT heeft een enorme transformerende kracht’

Het thema Women in IT is dit jaar bij Gartner Symposium/ITXpo voor het eerst één van de grote tracks. Meer diversiteit is een logisch antwoord op de veranderende vragen, vaak meer business-gerelateerd, die aan IT worden gesteld. Executive People sprak hierover met Stephanie Pech, Executive Partner bij Gartner Benelux. “Door zelf over te stappen naar de IT kan ik bijdragen aan innovatie en de digitale transformatie.”

Lees hier het interview

 ‘Ook Gartner verandert door de digitale revolutie’

Sinds dit jaar staat Ruud Geensen aan het hoofd van Gartner Nederland. Hij is zeker voor bezoekers aan Gartner Symposium/ITxpo geen onbekende, want hij was voorheen verantwoordelijk voor de sectoren Overheid, waar in Barcelona altijd de populaire public sector lunch voor wordt georganiseerd, en Finance. Het is zijn taak de groei van Gartner voort te zetten, parallel aan een verandering van de vraag uit de markt naar hulp bij de digitale transformatie.

Lees hier het interview

Ron van Kemenade, ING: ‘Een goede CIO heeft goede people skills én inhoudelijke kennis’

ING is in de kern een financiële dienstverlener, maar tegelijkertijd ook een technologiebedrijf. Misschien nog wel meer dan andere banken staat bij ING technologie centraal, vertelt Ron van Kemenade, CIO bij ING. Om wereldwijd verantwoordelijk te zijn voor IT bij ING is dan ook een mooie baan. Hij omschrijft zichzelf als uiterst ambitieus, daagt anderen uit om de grootste obstakels als eerste aan te pakken en geeft ze daarbij de ruimte om te falen, mits het snel is.

Lees hier het interview

De stand van de IT

Dit jaar publiceerde Salesforce voor de tweede keer het rapport State of IT, een onderzoek nar transformatie in deze dynamische sector, op basis van een wereldwijd onderzoek onder 2.200 bedrijven.

Het rapport heeft als ondertitel Transformative insights and growing trends from over 2,200 global IT Trailblazers. De term trailblazers gebruikt Salesforce, sinds de laatste editie van Dreamforce veelvuldig, om organisaties aan te duiden die in het slimme gebruik van IT voorop lopen. Veel informatie die tijdens dit grote evenement, en bij bijvoorbeeld de recente lokale Salesforce World Tour in Amsterdam, wordt gepresenteerd is afkomstig van Salesforce-gebruikers, de 'Trailblazers'.

Lees hier het interview

‘Het is kunstmatig ICT en operatie uit elkaar te houden’

De effectieve inzet van ICT is een onderwerp dat hoog op de agenda staat bij de Nederlandse overheid. De Belastingdienst is één van de instellingen waar de digitale transformatie ingrijpende gevolgen heeft. De laatste tijd is de inrichting van de ICT van de Belastingdienst regelmatig in het nieuws. Executive-People sprak met Willy Rovers over zijn rol als CIO bij deze dynamische instelling. Als accountant heeft hij de rol van CIO gekregen om de verbinding met de business te maken.

Lees hier het interview

Branche: ‘Vorm een ministerieel topteam voor ICT’

Tijdens de formatie van het nieuwe kabinet spraken we met Lotte de Bruin van Nederland ICT over de vraag hoeveel aandacht gaat nieuwe kabinet moet schenken aan Innovatie en aan ICT. Voorafgaand aan de verkiezingen heeft Nederland ICT onder meer gekeken naar de plannen van de politieke partijen op dit gebied. Erg hoopgevend waren de uitkomsten niet, hoewel er wellicht puntjes zijn. Veel hangt af van de mate waarin de nieuwe bewindslieden en Kamerleden ICT omarmen als middel tot het realiseren van maatschappelijke doelen.

Lees hier het interview

CIO is manager van mensen en data

Twee Nederlandse CIO’s waren genomineerd voor de titel Europese CIO van het Jaar: Ron van Kemenade van ING en Perry van der Weyden van Rijkswaterstaat. De eerste ging er met de prijs vandoor. Executive People sprak met beide CIO’s over hun visie op het vak, de markt en hun agenda.

Lees hier het interview

De digitale transformatie gaat over mensen

Direct Marketing-specialist Computer Profile levert Executive People en Dutch IT-channel al jaren waardevolle informatie over trends en ontwikkelingen in de IT. Een van de meest besproken actuele ontwikkelingen is momenteel de Digitale Transformatie. Computer Profile heeft ondertussen ook zelf een omvangrijke digitale transformatie doorgemaakt en heeft daaruit een aantal belangrijke lessen geleerd. Executive People sprak daarover met Michiel Alkemade, Managing Partner van Computer Profile.

Lees hier het interview

Gin is natuurzuiver vermaak

Gin is populairder dan ooit. Al eeuwen experimenteren mensen met jenerverbessen, aanvankelijk als medicijn, daarna als versnapering. Maar de laatste jaren is kwalitatief goede gin aan een onstuitbare opmars bezig. Paul de Goede heeft daarom naast zijn werk in de IT als opvallende hobby het distilleren van zijn eigen gin, Goodmans Gin uit Den Haag.

Lees hier het interview

 

Terug naar nieuws overzicht