Wouter Hoeffnagel - 25 december 2017

Slechts 7% van de eerstejaar hbo-ICT-studenten is een vrouw

Slechts 7% van de 4.825 eerstejaar ICT-studenten op hbo-niveau is momenteel vrouw. Van de harde IT-functie wordt ongeveer 11% uitgevoerd door een vrouw.

Dit blijkt uit cijfers van Stichting HBO-i, dat stelt dat de gender balance in de ICT nog ver te zoeken is. De stichting kondigt aan komend jaar het tekort aan vrouwen in hbo-ICT-studies verder onder de aandacht te willen brengen bij de opleidingen. Dit is volgens Stichting HBO-i hard nodig, aangezien niet iedereen doordrongen lijkt te zijn van dit probleem. Zo wijst de stichting op een bijeenkomst die op 30 november werd georganiseerd over gender balance. Deze bijeenkomst werd uiteindelijk afgelast wegens een gebrek aan aanmeldingen.

Stichting HBO-i gaat VHTO in 2018 in kaart laten brengen hoe groot het probleem is. Ook wil de stichting een toolkit ontwikkelen die opleidingen moet helpen meer vrouwen aan te trekken en te behouden. Daarnaast organiseert Stichting HBO-i een project over rendement, waarin meer duidelijkheid wordt gegevens over het verschil in uitval bij mannen en vrouwen. Ook gaat de stichting een sessie over gender balance organiseren op het NIOC-congres en overweegt het een regionale tour te organiseren langs verschillende hogescholen.