Wouter Hoeffnagel - 22 december 2017

Externe harde schijf met persoonsgegevens van 25.000 Nederlanders gestolen

Patiëntenfederatie Nederland is een externe harde schijf kwijtgeraakt waarop persoonsgegevens van 25.000 vaste deelnemers aan enquêtes staan opgeslagen. Ook informatie over aandoeningen die deze personen hebben staan op de externe harde schijf, evenals persoonsgegevens van mensen die in juni of juli een niet-reanimerenpenning hebben aangevraagd.

Dit maakt Patiëntenfederatie Nederland bekend op haar website. De organisatie heeft alle getroffen personen geïnformeerd over het datalek. "Wij hebben de bescherming van persoonsgegevens hoog in het vaandel staan. En we hebben onze ICT goed beveiligd. Dat laten we geregeld controleren. Deze harde schijf is gebruikt om tijdens de overgang van de ene ICT-leverancier naar een andere de gegevens over te kunnen zetten. De externe schijf was onvoldoende beveiligd. Daarom is het verdwijnen van de schijf heel vervelend", aldus Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie.

Vermoedelijk is de harde schijf gestolen bij de verhuizing naar een ander kantoorpand, blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door een extern recherchebureau. De organisatie heeft melding gemaakt van de vermissing bij zowel de Autoriteit Persoonsgegevens als de politie. Patiëntenfederatie Nederland acht de kans op misbruik van de gegevens klein.