Hortilux geeft klanten inzicht in prestaties, energieverbruik en levensduur van groeilichtinstallaties

25-01-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Hortilux geeft klanten inzicht in prestaties, energieverbruik en levensduur van groeilichtinstallaties

Hortilux, gespecialiseerd in groeilichtsystemen voor de tuinbouw, helpt tuinders met het HortiSense platform de prestaties en het energieverbruik van hun groeilichtsystemen te optimaliseren. Hiermee besparen tuinders niet alleen op energiekosten, maar maximaliseren zij ook hun opbrengst per vierkante meter. Het HortiSense platform is door Hortilux ontwikkeld met behulp van het Mendix platform, een platform waarmee snel applicaties kunnen worden gebouwd en uitgerold naar de cloud. 

Wereldwijd maken tuinders gebruik van de groeilichtsystemen van Hortilux. De systemen maken het mogelijk gewassen te telen in kassen gedurende het hele jaar en helpen een consistente kwaliteit te realiseren. Hortilux levert end-to-end oplossingen op het gebied van groeilichtsystemen, die bestaan uit onder meer advies, installatie, projectmanagement, hardware en onderhoud. Het bedrijf stelt zich als doel de opbrengst per vierkante meter van klanten te vergroten.

Extra toegevoegde waarde leveren

Om van extra toegevoegde waarde te kunnen zijn voor klanten, levert Hortilux ondersteunende diensten. De specialist in groeilichtsystemen heeft geëxperimenteerd met uiteenlopende ideeën, waarvoor het bedrijf prototypes heeft ontwikkeld. De uitdaging hierbij was niet zozeer de technologie die nodig is om deze oplossingen te realiseren, maar het vinden van de oplossing die de meeste toegevoegde waarde levert voor klanten. 

Het uitwerken van ideeën tot concrete toepassing en het continu kunnen valideren van de applicatie heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. Indien de applicaties op een traditionele manier zouden zijn ontwikkeld, zou dit innovatieproces echter zeer tijdrovend zijn geweest. Mendix implementatiepartner First Consulting heeft Hortilux daarom geadviseerd gebruik te maken van het Mendix low-code ontwikkelplatform om de ontwikkeltijd van de applicaties te verkorten, waardoor het bedrijf sneller kon experimenteren met verschillende ideeën. First Consulting heeft daarnaast een cloud architectuur geïmplementeerd waarop de ontwikkelde oplossing en services kunnen worden uitgerold. 

Samenwerken aan ideeën voor nieuwe diensten

Het Mendix platform biedt Hortilux een omgeving waarin de business en IT kan samenwerken aan ideeën voor nieuwe diensten die toegevoegde waarde leveren aan klanten. De applicaties kunnen op visuele wijze ontwikkeld en geïntegreerd worden met zowel Internet of Things technologieën als backend services. De applicaties die dit oplevert kunnen dankzij het Mendix platform vervolgens met één muisklik worden uitgerold naar de cloud. Doordat applicaties sneller kunnen worden ontwikkeld en uitgerold, helpt het Mendix platform de kosten van het test- en leerproces terug te dringen. 

Dit proces heeft uiteindelijk geleid tot HortiSense, een digitaal platform dat de verschillende groeilichtprocessen in kassen monitort en bewaakt met behulp van sensoren en Programmable Logic Controllers (PLC's). De data die de sensoren verzamelen worden geanalyseerd door software, die hieruit waardevolle informatie filtert voor de tuinder. Deze informatie kan de tuinder altijd en overal op de computer, tablet en smartphone inzien. 

HortiSense

Zo monitort HortiSense continu de transformators en elektrische panelen op signalen die wijzen op oververhitting. De kwaliteit van de stroomvoorziening (Power Quality) wordt real-time gemonitord. Het systeem grijpt automatisch in, indien deze van een te lage kwaliteit is. Tuinders hebben daarnaast inzicht in de verwachte resterende levensduur van lampen en worden automatisch gealarmeerd indien transformatoren of elektrische panelen problemen geven. Via een klantenportaal kunnen zij onderhoudsrapporten, technische tekeningen en informatie over garantie opvragen. 

De sensoren meten real-time de hoeveelheid licht waaraan gewassen worden blootgesteld, dit is een combinatie van zonlicht en licht van de groeilichtinstallatie. Hortisense geeft de tuinder inzicht in de fysieke toestand en de levenscyclus van een plant. Op basis van deze voorspellende analyses, waarbij onder meer naar de weersverwachting en energieprijzen wordt gekeken, kan de tuinder bepalen of bepaalde lichtsecties worden aan- of uitgezet. 

Levensduur en continuïteit vergroten

HortiSense helpt de levensduur en continuïteit van groeilichtsystemen van Hortilux te vergroten, wat winst oplevert voor tuinders. Zij kunnen met behulp van de inzichten die HortiSense levert hun groeilichtstrategieën aanpassen om niet alleen de energiekosten te minimaliseren, maar ook de opbrengst per vierkante meter te optimaliseren. 

"In de nabije toekomst gaan we per kwartaal twee innovaties toevoegen aan het HortiSense platform", aldus Arno Wartewig, directeur Business Development bij Hortilux. "De IoT-enabled services en apps die zijn gebouwd op Mendix, hebben Hortilux geholpen zijn businessmodel te veranderen van een fabrikant en productverkoper naar een leverancier van totaaloplossingen, inclusief waarde toevoegende softwareservices."

De volledige Engelstalige case over de inzet van het Mendix platform door Hortilux is hier te vinden. 

Terug naar nieuws overzicht