Europees Hof: 'EU-lidstaten kunnen Uber dwingen via taxivergunning te werken'
20-12-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Europees Hof: 'EU-lidstaten kunnen Uber dwingen via taxivergunning te werken'

Uber is een transportbedrijf en geen digitale bemiddelingsdienst. Dit oordeelt het Europees Hof van Justitie. De uitspraak is een serieuze tegenslag voor Uber en betekent dat Europese lidstaten het bedrijf voortaan kunnen verplichten met een klassieke taxivergunning te werken.

Het Europees Hof doet de uitspraak in een rechtszaak tussen een belangenvereniging van taxichauffeurs uit Barcelona en Uber. Deze vereniging vindt dat Uber op een oneerlijke wijze concurreert, aangezien zowel Uber als diens chauffeurs niet over een taxivergunning beschikken.

'Uber is meer dan een digitale dienst'

Uber stelt echter geen taxivergunning nodig te hebben, aangezien het bedrijf uitsluitend een internetdienst is. Het Europees Hof van Justitie stelt echter dat het Uber-platform een systeem voor vervoer op aanvraag organiseert en beheert. Uber is hierdoor meer dan een digitale dienst, oordeelt het hof.

De uitspraak van het Europees Hof is een flinke tegenslag voor Uber en biedt EU-lidstaten de mogelijkheid het bedrijf te verplichten een klassieke taxivergunning af te nemen.

Terug naar nieuws overzicht