EU en Japan werken aan raamwerk voor uitwisselen data van Europeanen
17-12-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

EU en Japan werken aan raamwerk voor uitwisselen data van Europeanen

De Europese Unie (EU) werkt aan een deal om het uitwisselen van persoonlijke data met Japan mogelijk te maken. Naar verwachting wordt hierover begin 2018 een overeenkomst gesloten.

Dit meldt Reuters. Data-uitwisseling over landsgrenzen is voor veel bedrijven van groot belang. Denk hierbij aan informatie over werknemer, creditcarddetails bij het verwerken van online orders of gegevens over gebruikers om gericht advertenties te kunnen aanbieden. Europese databeschermingswetgeving verbiedt bedrijven echter data van Europeanen op te slaan op landen waarin de privacy van Europeanen onvoldoende is gewaarborgd. Slechts 12 landen wereldwijd voldoen aan de voorwaarden die de EU hiervoor stelt. 

'Goed nieuws voor bedrijven'

De nieuwe overeenkomst met Japan waar de EU aan werkt biedt een juridisch raamwerk dat het uitwisselen van data van Europeanen met Japan mogelijk maakt. "Een adequate beslissing zou goed nieuws zijn voor bedrijven, aangezien dit het mogelijk maakt persoonlijke data van de EU naar Japan te verplaatsen zonder extra autorisaties", legt Eurocommissaris voor Justitie V?ra Jourová uit. De overeenkomst met Japan is onderdeel van een vrij handelsverdrag met dit land, waarover op 6 juli 2017 overeenstemming werd bereikt.

Al langer bestaat een dergelijke overeenkomst met de Verenigde Staten: het EU-US Privacy Shield. Deze overeenkomst werd opgesteld nadat diens voorganger - het Safe Harbour verdrag - ongeldig werd verklaard door het Europees Hof van Justitie.

Terug naar nieuws overzicht