Redactie - 16 december 2017

150.000 Microsoft interne documenten over beschuldigingen seksisme gelekt

Als onderdeel van een class action-rechtszaak zijn ongeveer 150.000 Microsoft interne documenten gelekt. Volgens het rapport ondervinden medewerkers problemen bij het melden van seksuele intimidatie en het interne debat over de rechtvaardige behandeling van vrouwen, zo melden drie auteurs in een artikel op Bloomberg. Microsoft is het niet eens met de aantijgingen.

De klachten werden ingediend door drie vrouwelijke werknemers van Microsoft in 2015, die beweren een systematisch verschil in behandeling tussen vrouwelijke technici en vrouwelijke ingenieurs te hebben ondervonden. Hoewel Microsoft een blogpost heeft gepubliceerd over 'Equal Pay Day', verdienen vrouwen bijna hetzelfde bedrag als mannen in dezelfde positie, maar de onderliggende gegevens en methoden zijn niet bekendgemaakt. Bovendien concluderen verzoeksters dat Microsoft, net als bij veel andere bedrijven, de echte ongelijkheid van de werkgelegenheid betreft rond promotie, leiderschap en vertegenwoordiging in niet-traditionele rollen.

De aanvragers vertrouwen op documenten met betrekking tot individuele aantijgingen, interne communicatie en gegevensanalyse door deskundigen. In dit verband zijn ook documenten gepubliceerd waarin de vermeende verkrachting van een stagiair is opgenomen. Op dat moment kon volgens Bloomberg uit de documenten worden gehaald dat er daarna veel is misgegaan: de stagiair moest bijvoorbeeld na de aanklacht met de beschuldigde blijven werken. Ondertussen was de strafzaak tegen de man ingesteld, de vrouw moest in hetzelfde gebouw werken.

Microsoft meldt: "Hoewel we in de loop van de jaren belangrijke vooruitgang hebben geboekt, zoals een steeds grotere variëteit aan representaties en een uitbreiding van het onderwijs, zijn we constant aan het leren en werken. We hebben de claims van de aanvragers beoordeeld en in dit geval zijn we het niet met hen eens omdat gegevens en andere informatie ten onrechte zijn geïdentificeerd."

Geheim

De beschuldigingen worden gemaakt in een periode waarn bekende en machtige mannen en bedrijven worden beschuldigd van seksisme. Dit is ook in veel gevallen bewezen. Het bewijs wordt echter vaak bemoeilijkt, niet alleen door de machtsverhoudingen, maar ook door het feit dat werknemers bijvoorbeeld moeten instemmen met contractuele clausules die het onmogelijk maken om buiten gerechtelijke procedures te publiceren. De bedrijven proberen de beschuldigingen intern vaak op te lossen en geheim te houden voor het publiek.

Karma

Microsoft-topman Satya Nadella kreeg drie jaar geleden tijdens een conferentie kritiek na een uitspraak over het promoten van vrouwen in de technologie-industrie te promoten. Hij zei dat vrouwen niet om hogere lonen moeten vragen, maar zwijgen en vertrouwen op het 'karma' dat hen beloont voor hard werk. Satya verontschuldigde zich vervolgens na flinke kritiek.