Wouter Hoeffnagel - 16 december 2017

Waarborgen rond aftapwet worden versneld ingevoerd

Regels die moeten waarborgen die misbruik van de extra bevoegdheden die de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moeten voorkomen worden versneld ingevoerd. Bij de invoering van de Wiv op 1 mei 2018 moet zijn vastgelegd aan welke voorwaarden bij het gebruik van deze bevoegdheden moet worden voldaan, zodat de toezichthoudende commissie direct na de invoering toezicht kan uitoefenen.

Dit heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt in een Kamerbrief. De Wiv wordt door tegenstanders ook wel de 'aftapwet' of 'sleepwet' genoemd. Eerder wisten tegenstanders voldoende handtekeningen op te halen om een referendum over de wet af te dwingen. Met de aanpassingen lijkt minister Ollongren tegenstanders van de wet enige wind uit de zeilen te willen nemen.

In de kamerbrief geeft de minister aan dat bij de inwerkingtreding van de wet een 'adequaat instrumentarium' beschikbaar om gegevensbescherming te waarborgen. Dit stelt de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in staat de vastgelegde waarborgen direct mee te nemen bij haar toezichthoudende taken. Daarnaast meldt de ministerie dat ook alle voorwaarden voor vertrouwde partners waarmee binnen samenwerkingsverbanden gegevens worden uitgewisseld gereed zullen zijn bij de inwerkingtreding van de wet. Hierbij wordt onder andere vastgelegd dat deze landen democratisch bestuurd moeten worden en daarnaast mensenrechten moeten respecteren. Indien de minister specifiek toestemming geeft is het overigens mogelijk van deze voorwaarden af te wijken of gegevens uit te wisselen met landen die geen vaste partner zijn.