Redactie - 15 december 2017

Waarom 4PPoE facility management en IT dichterbij elkaar brengt

Netwerkbeheerders en facility-managers hebben doorgaans tegenstrijdige belangen. Waar eerstgenoemde vandaag de dag zo ongeveer alles wat los en vast zit met het internet en het bedrijfsnetwerk wil verbinden, wil laatstgenoemde juist een zo overzichtelijk mogelijk en gemakkelijk te beheren netwerk. Het gaat eigenlijk om het spanningsveld tussen meer en minder kabels. De nieuw generatie 4-pair Power over Ethernet (4PPoE), die naar verwachting begin 2018 in beschikbaar komt, brengt beide werelden samen. Letterlijk en figuurlijk. 

PoE is een technologie waarmee via een standaard twisted-pair-kabel in een ethernetwerk naast data ook stroom kan worden verstuurd. PoE brengt IT en stroom dus letterlijk samen in één kabel. De maximum capaciteit van de huidige generatie PoE is echter beperkt tot 60 Watt. Dit maakt het alleen geschikt voor LED-verlichting tot en met de huidige generatie devices.

Meer mogelijkheden

Maar er zijn het laatste decennium nogal wat devices bijgekomen. Devices die de IT-afdeling in het kader van ontwikkelingen als BYOD, data-analytics en de digitale transformatie het liefst allemaal met het internet en het bedrijfsnetwerk verbindt. Deze devices moeten uiteraard ook allemaal van stroom worden voorzien. 4PPoE maakt dit mogelijk, omdat met de nieuwe standaard de stroomcapaciteit wordt vergroot naar 90 Watt. Tablets, VoIP-telefoons, webcams, switches, antennes voor draadloze netwerken, access points en zelfs kleine computers kunnen, mits ze zijn uitgerust met 4PPoE compatible switches, straks ook via de bestaande ethernetbekabeling (Cat6a-kabels en hoger) van stroom worden voorzien. Er hoeven geen nieuwe en extra kabels te worden getrokken.

Anderzijds kunnen klimaatbeheersingssystemen, verlichting en brandbeveilingsapparatuur – zaken die traditioneel meer tot de verantwoordelijkheid van facility management behoren – dankzij 4PPoE ook eenvoudig op het netwerk worden aangesloten.  

Eenvoudiger beheer

Daarnaast wordt de afhankelijkheid van de bestaande infrastructuur minder. Met 4PPoE kunnen nog meer aansluitingen van de vloer en de muren naar het plafond worden verplaatst, om van daaruit de verschillende apparaten via kortere kabels dan wel draadloos te verbinden. Men is dus niet langer aangewezen de wandcontactdoos in de muur of de toegangspoort bij het bureau. Facility management en IT krijgen hierdoor meer flexibiliteit in hoe ze een ruimte wil indelen en gebruiken. Dit ondersteunt het mobiele werken. Bijkomend voordeel is dat er bij een nieuwe devices niet telkens een nieuwe kabel hoeft te worden getrokken. 

4PPoE maakt het bovendien mogelijk om devices op afstand te monitoren en centraal aan te sturen en te beheren met een automated infrastructure management (AIM) system als imVision. Een enorme vooruitgang voor zowel de IT-manager als de facility manager. De IT-manager kan de devices en daarmee de data die devices genereren, hierdoor gemakkelijker met elkaar integreren. En de facility manager krijgt meer aansturings- en beheermogelijkheden met het oog op een zo efficiënt gebruik van de werkomgeving en een zo duurzaam mogelijk energieverbruik.

En dan is er natuurlijk nog het feit dat er met één kabel voor stroom en data simpelweg minder kabels nodig zijn dan wanneer er voor beide aparte kabels worden gebruikt. De kans wordt dus kleiner dat er een spaghetti aan kabels ontstaat die nauwelijks nog te beheren is.

Gemeenschappelijke deler

4PPoE zorgt kortom voor meer mogelijkheden in termen van soorten devices die kunnen worden aangesloten op het netwerk en een grotere flexibiliteit. Tegelijkertijd ontstaat er een simpelere infrastructuur die beter en tegen lagere kosten te implementeren en beheren is. Zo bezien kun je dus stellen dat 4PPoE facility management en IT niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk samenbrengt. 

CommScope organiseerde in samenwerking met Cisco’s digital building architect Luis Suau een webinar over de laatste PoE-standaarden en wat dit betekent voor PoE-toepassingen in kantoorgebouwen. U kunt de opname van het webinar hier beluisteren.

Auteur: Jan Zeeman, Field Application Engineer bij CommScope