Wouter Hoeffnagel - 15 december 2017

T-Mobile neemt Tele2 over

T-Mobile neemt Tele2 over voor 190 miljoen euro. De twee partijen worden met elkaar geïntegreerd om beter te kunnen concurreren met de combinatie van KPN en Vodafone-Ziggo. De overname van Tele2 is onderdeel van de lange termijn investeringsvisie van Deutsche Telekom. Het doel van die visie is ondermeer om de Nederlandse telecommunicatiemarkt verder open te breken.

Het nieuwe T-Mobile beschikt over schaalvoordelen, meer spectrum en meer financiële middelen. Hiermee kan op betere wijze de concurrentie worden aangegaan met de combninatie van KPN en Vodafone-Ziggo. T-Mobile stelt dat dit 'machtsblok' hoge hoge drempels creëert voor klanten om over te stappen, terwijl de prijzen voor vaste diensten jaarlijks worden verhoogd.

Geïntegreerde pakket van vaste en mobiele diensten

Met de overname ontstaat een nieuwe speler die geïntegreerde pakketten van vaste en mobiele diensten aanbiedt op zowel de consumenten als de zakelijke markt. Door de groeiende populariteit van deze pakketten bij de consument is het aanbieden van vaste diensten noodzakelijk om een sterke concurrentiepositie te waarborgen. Daarnaast kan T-Mobile de ingeslagen weg naar een unlimited mobiele toekomst vervolgen, waarbij klanten onbeperkt gebruik kunnen maken van het mobiele internet.

T-Mobile verwacht dat de overname leidt tot:

  • kostenvoordelen;
  • meer concurrentie op de vaste markt en daarmee beter aanbiedingen voor vaste diensten;
  • lagere kosten en betere inkoopprijzen door de gezamenlijke inkoop van mobiele apparatuur en netwerktechnologie;
  • de mogelijkheid eenvoudig 5G-diensten te realiseren en netwerkvernieuwingen sneller door te voeren.

T-Mobile neemt 100% van de aandelen over

De overname van 100 procent van de aandelen Tele2 Netherlands Holding BV en haar dochterondernemingen door T-Mobile Netherlands Holding. Tele2 Sverige, de huidige aandeelhouder van Tele2, wordt voor 25% procent aandeelhouder van T-Mobile Netherlands Holding. Deutsche Telekom blijft eigenaar van 75% procent van de aandelen T-Mobile Netherlands Holding. De overname moet nog worden goedgekeurd door de relevante mededingingsautoriteiten.