Wouter Hoeffnagel - 14 december 2017

Kabinet wil klanten zelf wifi-router laten kiezen

Het kabinet wil dat klanten zelf kunnen bepalen of zij de wifi-router gebruiken die standaard door providers wordt geleverd. In veel gevallen kiezen providers namelijk niet de beste of de meest uitgebreide router.

Het voorstel komt uit de koker van Mona Keijzer, de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Een woordvoerder van de staatssecretaris licht tegenover de NOS toe dat het voorstel kan leiden tot verschillende abonnementen. Zo zou er een abonnement kunnen zijn waarbij de klant de door de provider uitgekozen router krijgt, een variant waarbij uit meerdere routers gekozen kan worden en een abonnement waarbij de klant zelf een router koopt en hierdoor bijvoorbeeld minder betaald voor het abonnement.

Het ministerie hoopt dat het voorstel leidt tot meer concurrentie en daarmee een beter aanbod. Het voorstel van Keijzer is onder andere het gevolg van nieuwe Europese wetgeving die bepaalt dat zowel modems, routers als tv-ontvangers onderdeel uitmaken van privénetwerken. Klanten zouden dan ook zelf moeten kunnen bepalen wat zij in huis halen. Over het voorstel is het ministerie een consultatie gestart, die tot 15 februari 2018 loopt.