Redactie - 14 december 2017

Trump zet handtekening onder verbod op gebruik Kaspersky Lab door overheid

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de National Defense Authorization Act voor 2018 ondertekend die een verbod op producten van Kaspersky Lab in Amerikaanse overheidsinstanties omvat. 

Artikel 1634 van de wet bepaalt dat geen enkele afdeling, agentschap, organisatie of ander onderdeel van de federale overheid mag rechtstreeks of door middel van werk met of in opdracht van een andere afdeling, agentschap, organisatie of onderdeel van de federale overheid hardware, software of diensten ontwikkelen of verstrekt, geheel of gedeeltelijk, door Kaspersky Lab (of een andere opvolger); elke entiteit die Kaspersky Lab controleert, beheerst door, of onder gezamenlijke controle staat; of elke entiteit waarvan Kaspersky Lab meerderheidsaandeelhouder is.

Alle Amerikaanse overheidsinstanties hebben tot 1 oktober 2018 de tijd gekregen om de producten van Kaspersky uit hun systemen te bannen. Feitelijk is al grotendeels Kaspersky software door de meeste Amerikaanse overheidsinstanties gewist. Kaspersky heeft zijn kantoor in Washington DC gesloten omdat de verkoop aan Amerikaanse overheidsinstanties zinloos is.

Blockchain 

Het Kaspersky-verbod is een onderdeel van cyberspace-gerelateerde zaken in deel C van de wet. Sectie 1646 roept op tot een beschrijving van potentiële aanstootgevende en verdedigende cyberapplicaties van blockchaintechnologie en andere gedistribueerde databasetechnologieën samen met "een beoordeling van de inspanningen van buitenlandse mogendheden, extremistische organisaties en criminele netwerken om dergelijke technologieën te gebruiken. Lees meer in The Register met commentaar van Kaspersky.