Software Defined Datacenter geeft Phact een flexibele IT-omgeving
12-12-2017 | door: Redactie

Software Defined Datacenter geeft Phact een flexibele IT-omgeving

Het Venrayse Phact ontwikkelt schaalbare high-performance hard- en softwareoplossingen. Het bedrijf ondersteunt hiermee organisaties in hun digitale transformatie door technische ontwikkelingen te vertalen naar kansen. Het bedrijf heeft onlangs Software Defined Datacenter van VMware geïmplementeerd.

Eigen IT-infrastructuur voor innovatieve oplossingen

Phact benut haar eigen IT-infrastructuur en kennis om oplossingen voor klanten te ontwikkelen. Het bedrijf kent hierbij een brede focus. Vanwege haar oorsprong ligt veel van de ervaring binnen de internationale telecomsector, die door de wereldwijde spreiding en hoge volumes ook zeer hoge service-eisen stelt. Die expertise en kennis biedt Phact een stevig fundament om ook bedrijven uit andere sectoren te ondersteunen bij de nieuwe ontwikkelingen op bijvoorbeeld het gebied van Internet of Things. Dit vereist echter een betrouwbare en flexibele IT-omgeving. Om maximale uptime en een korte time-to-market van nieuwe oplossingen te garanderen, optimaliseert Phact continu haar eigen infrastructuur en processen.

De belangrijkste uitdagingen waar Phact voor stond waren:

  • Korte time-to-market voor hard- en softwareontwikkeling;
  • Snelle, geautomatiseerde uitrol van fysieke hosts en VM’s;
  • Robuuste storage die honderd procent uptime van de beheeromgeving garandeert;
  • Optimaliseren van de serviceniveaus aan klanten.

Software Defined Datacenter

Phact koos voor een Software Defined Datacenter. Solutions Engineer Ray Zorg legt uit: “Snelheid en betrouwbaarheid zijn cruciaal voor onze klanten. Downtime is onacceptabel en ze willen snel nieuwe services of functionaliteit ontwikkelen en testen. Het inrichten en uitrollen van ESXi Hosts voor in onze datacenters was daarbij een vertragende factor. Door verregaande automatisering kost de uitrol geen uren meer, maar minuten. Dit bespaart niet alleen tijd, we hebben onze handen ook vrij voor innovatie en bieden klanten grotere meerwaarde.”

Stroomlijnen uitrol VM’s

Phact wil ook de uitrol van VM’s verder automatiseren en stroomlijnen. Zorg: “We willen VM’s op de hosts binnen een paar minuten kunnen deployen op basis van een standaard image. Het is nu al vaak sneller om een nieuwe VM aan te maken, in plaats van de oude te updaten. Door gebruik te maken van een up-to-date template weten we dat VM’s optimaal beveiligd zijn. Zo krijgen we meer grip op het proces en verkorten we de ontwikkelketen en time-to-market van nieuwe software.”

Groei omgeving

De omgeving van Phact is sterk gegroeid. Daarbij is honderd procent overcapaciteit nodig om het hoogste serviceniveau te waarborgen. Zorg: “In de datacenters zijn diverse productieclusters ingericht. Daarnaast is een cluster gereserveerd voor de beheertools, inclusief orchestration en automatische uitrol van security-patches of andere updates. Het beheer is in een apart cluster ondergebracht, omdat we bij problemen niet het risico willen lopen dat er onvoldoende capaciteit beschikbaar is om de storing te analyseren en op te lossen.”

De oplossing

De bestaande storage bood Phact niet de gewenste robuustheid om het managementcluster te ondersteunen en vergde bovendien relatief veel beheercapaciteit. Zorg: “We willen er absoluut zeker van zijn dat we bij storingen onze machines weer snel in de lucht hebben. Daarom is de storage ook redundant uitgevoerd. Aan de andere kant is flexibiliteit een belangrijke voorwaarde. vSAN bood ons die mogelijkheden en meer. VM’s op vSAN zijn bij Phact via vSAN-specifieke storage redundant geconfigureerd waardoor de beschikbaarheid van de beheertools en het hoge serviceniveau gewaarborgd zijn. Bij vSAN worden alle disks van hosts in een grote storagepool ondergebracht. Hierdoor kan storage flexibel worden opgeschaald door disks in hosts bij te plaatsen en kan het dynamisch worden toegewezen. Verder is het heel eenvoudig om een defecte disk te vervangen.”

Het resultaat

Het beheer van vSAN gebeurt bij Phact centraal. Zorg: “We hebben altijd in één oogopslag een compleet beeld van de storage-omgeving. Het is eenvoudig om de disks te hosten aan verschillende logische uitval groepen (fault domains) te koppelen. Op die manier voorkomen we dat storingen tot uitval leiden. Er is altijd een goede actieve kopie beschikbaar. Centrale storage policies op de VM’s zorgen bovendien dat de regels automatisch op een VM worden toegepast. Daarbij bepalen we op basis van hoe belangrijk een VM voor een specifiek proces is, hoeveel kopieën we op welke locatie bewaren. Zo weten we zeker dat diskuitval automatisch wordt opgevangen, zonder dat de dienstverlening er last van heeft.”

Met de keuze voor vSAN heeft Phact de beschikbaarheid van de beheertools gemaximaliseerd. Zorg: “De uptime van het beheercluster is bijna honderd procent. De support engineers hebben verder altijd een actueel beeld van de omgeving, zodat ze proactief kunnen reageren op een eventuele storing.”

Blik op de toekomst

Phact verbetert haar infrastructuur en processen continu. Zorg: “We profiteren ook van de data die ons datacenter genereert. Met VMware-tooling en eigen monitoringoplossingen stroomlijnen we het beheer. Door de performance van onze omgeving als geheel te analyseren, detecteren we potentiële problemen sneller. Met VMware kunnen we eenvoudig on-the-fly capaciteit bijschakelen of nieuwe VM’s uitrollen. Samen met VMware automatiseren we onze processen en beheeractiviteiten om klanten snel de beste oplossingen te bieden.”

Terug naar nieuws overzicht