Trends op het gebied van analytics en BI van 2018

11-12-2017 | door: Blogger

Trends op het gebied van analytics en BI van 2018

Door de snelle ontwikkeling van business intelligence-oplossingen moeten bestaande strategieën vaak worden aangepast. Diederick Beels, Sales Director Benelux bij Tableau zet de vier belangrijkste trends op een rijtje.

De impact van vrije kunsten en alfawetenschappen op de analytics-sector

Terwijl de analytics-branche gretig blijft zoeken naar vakkundig datapersoneel en organisaties het kennisniveau van hun analyseteams willen verhogen, hebben we al die tijd mogelijk een enorme groep talenten over het hoofd gezien. Waar de technische kanten van een analytisch dashboard voorheen werden bepaald door IT'ers en de voornaamste gebruikers, gebeurt dit nu steeds vaker door gebruikers met storytelling-skills. Deze vaardigheden wordt voornamelijk binnen de alfawetenschappen en vrije kunsten ontwikkeld. Daarbij rekruteren organisaties nu liever medewerkers die met gebruik van data en inzichten veranderingen weten te realiseren via communicatie en overreding. De analytics zelf staan minder centraal.

Het gouden tijdperk van data-storytelling staat voor de deur en ergens binnen je organisatie zit een data-storyteller te popelen om de schatten die in je data verstopt zitten op te sporen.

De belofte van natuurlijke-taalverwerking

In 2018 komt natuurlijke-taalverwerking (Natural Language Processing, NLP) nog meer naar de voorgrond. Ontwikkelaars en engineers blijven hun kennis van NLP verfijnen en dus zal de integratie ervan in nieuwe ontwikkelingsgebieden verder toenemen. Door de groeiende populariteit van Amazon Alexa, Google Home en Microsoft Cortana verwachten mensen nu dat software met spraak kan worden aangestuurd. Hetzelfde concept wordt ook toegepast op data, zodat het voor iedereen gemakkelijk is om vragen te stellen en de aanwezige data te analyseren. Gartner voorspelt dat in 2020 50% van de analytische queries zal binnenkomen via zoekopdrachten, NLP of spraakopdrachten. 

Tegelijkertijd zullen ontwikkelaars en engineers steeds beter leren en begrijpen hoe mensen NLP gebruiken. De grootste vooruitgang op het gebied van analyse zit in het begrijpen van de verschillende workflows die met NLP kunnen worden verbeterd. Dit gebeurt niet door overal NLP toe te passen, maar door deze op juiste workflows beschikbaar te maken, zodat de gebruiker er op een natuurlijke manier aan gewend raakt. 

De toekomst van datagovernance is crowdsourcet

Het draait bij business intelligence niet langer om het indammen van data en content, maar juist om het zakelijke gebruikers mogelijk te maken zelf inzichten te halen uit vertrouwde, beheerde data. Naarmate mensen data in steeds meer situaties leren gebruiken, wordt de van hen verkregen input voor betere governance-modellen een monumentale kracht binnen organisaties.

BI- en analysestrategieën zullen het moderne governancemodel omarmen. Hierin selecteren en prepareren IT-afdelingen en data-engineers vertrouwde databronnen en wanneer selfservice de standaard wordt, hebben eindgebruikers de vrijheid om veilige, betrouwbare data te verkennen. Top-downprocessen die alleen beantwoorden aan het controle-aspect vanuit IT, worden afgestoten ten gunste van een ontwikkelingsproces op basis van een samenwerking waarbij de talenten van IT-ers en eindgebruikers worden gecombineerd. Samen identificeren ze de data die het belangrijkst is om te beheren en ontwikkelen ze regels en processen waarmee de maximale waarde uit analyse kan worden gehaald zonder dat de beveiliging gevaar loopt.

IoT-innovatie wordt aangestuurd door de Location of Things

Het IoT (Internet of Things) heeft op zijn zachtst gezegd gezorgd voor een gigantische toename van het aantal verbonden apparaten. Maar de toepassingsgebieden en implementatie van IoT-data zijn hierbij nogal achtergebleven. Bedrijven maken zich zorgen over veiligheid, maar de meeste beschikken niet over de juiste organisatiestructuur of interne technische infrastructuur (met andere toepassingen en platforms) om IoT-data te kunnen ondersteunen.

Een positieve trend die we opmerken, is het gebruik en de voordelen van locatiegebaseerde data op IoT-apparaten. Deze subcategorie, genaamd 'Location of Things', voorziet in detectiemogelijkheden voor IoT-apparaten en geeft de geografische positie door. Als we weten waar een IoT-apparaat zich bevindt, kunnen we context toevoegen, hebben we meer inzicht in wat er gebeurt en kunnen we beter voorspellen wat er op een bepaalde locatie gaat gebeuren.

Het belooft een spannend jaar te worden, tijd dus om te ontdekken met welke trends je uit de voeten kunt! Op naar 2018!  

Door: Diederick Beels, Sales Director Benelux bij Tableau

Terug naar nieuws overzicht