Wouter Hoeffnagel - 10 december 2017

Gecoördineerde aanvallen op onderzeese datakabels kunnen connectiviteit ernstig verstoren

Gecoördineerde aanvallen op onderzeese datakabels kunnen de internetconnectiviteit in landen ernstig verstoren. Dit kan niet alleen forse economische schade opleveren, maar ook militaire communicatie in gevaar brengen.

Hiervoor waarschuwt Policy Exchange. De meeste schade aan onderzeese datakabels ontstaat per ongeluk, waarbij de meeste schade wordt veroorzaakt door de visserij. De Britse denktank wijst erop dat veel onderzeese datakabels naar ontwikkelde landen redundant zijn uitgevoerd; zo is Groot-Britannië met ruim 30 kabels verbonden aan het vaste land van Europa en de Verenigde Staten. Schade die per ongeluk wordt aangebracht aan onderzeese kabels heeft hierdoor doorgaans weinig impact.

Gecoördineerde aanvallen

Gecoördineerde aanvallen kunnen echter wel forse verstoringen van de internetconnectiviteit opleveren. In het rapport 'Undersea Cables: Indispensable, insecure' noemt Policy Exchange twee voorbeelden: Rusland en terroristen. Zo is Rusland volgens de denktank ervaren met onconventionele en hybride oorlogsvoering, waar ook de verstoring van communicatienetwerken onder valt. Zo wijst de denktank op de annexatie van de Krim, waarbij alle digitale communicatie naar het schiereiland werd verstoord. Ook wijst Policy Exchange erop dat Rusland 'agressief opereert' in de omgeving van onderzeese datakabels bij Scandinavië en in de Atlantische Oceaan.

Ook waarschuwt de denktank voor terroristen. De locaties waar onderzeese datakabels aan land komen zijn vaak kwetsbaar. Zo zijn deze locaties in bijvoorbeeld Groot-Britannië zeer geconcentreerd. Daarnaast zijn de locaties fysiek niet goed beveiligd. Deze combinaties maakt onderzeese datakabels volgens Policy Exchange een kwetsbaar doelwit voor terroristische aanvallen.

Meer informatie is beschikbaar in het rapport 'Undersea Cables: Indispensable, insecure' van Plicy Exchange. 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024