Apple en Ierland zijn akkoord over betaling miljardenboete

05-12-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Apple en Ierland zijn akkoord over betaling miljardenboete

Apple en Ierland hebben een akkoord bereikt over de betaling van een boete van dertien miljard euro. Apple kreeg de boete opgelegd door de Europese Commissie, die stelt dat Apple jarenlang te weinig belasting heeft betaald.

Dit is door de Ierse minister van Financiƫn Paschal Donohoe bekend gemaakt, meldt Reuters. Het hoofdkantoor van Apple is gevestigd in Ierland, waardoor het bedrijf in dit land belasting moet betalen. De Europese Commissie oordeelt dat Apple en Ierland onrechtmatige belastingafspraken hebben gemaakt, waardoor Apple jarenlang te weinig belasting heeft betaald. De commissie legde Apple daarom vorig jaar een boete van dertien miljard dollar op. Een hoger beroep tegen deze uitspraak loopt nog.

Apple en Ierland hebben nu een akkoord bereikt over de betaling van de boete. Naar verwachting wordt de dertien miljard euro in het eerste kwartaal van 2018 overgemaakt naar de Ierse overheid. Deze parkeert het geld in afwachting van uitspraak in het hoger beroep in de zaak op een rekening die onder beheer staat van een derde partij.

Terug naar nieuws overzicht