Wouter Hoeffnagel - 30 november 2017

Omzet mobiele markt met 7,9% gedaald in Q3

De Nederlandse markt voor mobiele diensten is in het derde kwartaal van 2017 onderuit gegaan. De omzet is in de periode juli-september 2017 met 7,9 procent jaar op jaar gedaald naar 1,11 miljard euro. Ten opzichte van het tweede kwartaal bedraagt de daling 2,8 procent. In vergelijking met de voorgaande kwartalen zijn er duidelijke tekenen van verslechtering van de mobiele markt.

Dit blijkt het meest recente kwartaalrapport Dutch Mobile Operators van Telecompaper. De vier netwerkoperators wijten de versnelde omzetdaling vooral aan de impact van regulering, toenemende prijsdruk en stevige concurrentie. Vodafone laat opnieuw de grootste jaarlijkse daling zien. Tele2 toont als enige MNO (mobiele netwerkoperator) een stijging in omzet, namelijk 18,7 procent op jaarbasis. De relatieve nieuwkomer Tele2 blijft daarmee de kleinste van de vier MNO’s, maar weet wel zijn marktaandeel met ruim één procent te vergroten naar 5,3 procent in Q3 2017.

Van de andere drie operators laat Vodafone (inclusief de mobiele omzet van Ziggo) zoals aangegeven de grootste daling zien in dienstenomzet: -13,1 procent. De operator verloor in Q3 als enige MNO marktaandeel en kwam uit op 30,5 procent. KPN laat een omzetdaling zien van 7,1 procent maar breidt desondanks zijn marktleiderschap iets uit naar 43,1 procent. T-Mobile ziet de omzet met 6,5 procent op jaarbasis dalen en groeit in marktaandeel licht naar 21,2 procent.

Grote impact regulering

De daling van de dienstenomzet met 7,9 procent jaar-op-jaar is een duidelijke verslechtering ten opzichte van voorgaande jaren, waar de daling minder was (jaar-op-jaar -4,4 procent in Q3 2016 en -1,1 procent in Q3 2015). Netwerkoperators wijten dit voornamelijk aan de impact van regulering, prijsdruk en stevige concurrentie. Vodafone bijvoorbeeld berekende dat de impact van regulering in Q3 2017 alleen al 27 miljoen euro was - voornamelijk door het afschaffen van roaming (RLAH) maar ook MTR en WFT. KPN geeft voor zijn outlook 2017 aan dat het de impact van roaming regulering schat op minus 40-50 miljoen euro.

Omzetdaling 4,5 procent in 2017

In het licht van deze kwartaalresultaten en de huidige marktsituatie, voorziet Telecompaper dat de dienstenomzet van de Nederlandse netwerkoperators voor heel 2017 zal dalen met ongeveer 4,5 procent naar 4,5 miljard euro. Het onderzoeksbureau verwacht verder dat in de periode 2017-2021 de markt verder zal krimpen, met een negatieve gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 1,9 procent, tot een omzet van rond de 4,3 miljard euro in 2021.

Deze voorspelling is gebaseerd op de verwachting dat de concurrentie verder zal toenemen met nog steeds vier mobiele operators - ondanks de fusie van Vodafone en Ziggo. De groei van de omzet uit datadiensten is onvoldoende om de structurele daling van de omzet uit spraak en sms volledig te compenseren. Andere belangrijke negatieve factoren zijn regulering – met de nieuwe voorgestelde MTA-tarieven (mobile termination rates) van toezichthouder ACM - en afschaffing van aparte roamingtarieven vanaf de zomer van dit jaar. Ook de transparantie van mobiele kosten en de druk op de ARPU vanwege het combineren van mobiele diensten met vaste diensten spelen een rol.

Vertaling vraag naar omzet

“Mobiel dataverkeer blijft qua volume met dubbele cijfers groeien en de verwachting is dat dit zal versnellen, gezien de opkomst van grotere databundels met zelfs unlimited dataplannen," stelt research analist Alejandra van de Roer, auteur van het Dutch Mobile Operators rapport. “Operators worstelen met de vertaling van de vraag naar datadiensten naar hogere tarieven en omzetten. De sterke concurrentie en focus op multi-play pakketten laten hier echter weinig ruimte voor.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024