Wouter Hoeffnagel - 29 november 2017

‘1 miljard 5G-abonnementen in 2023’

In 2023 zullen er 1 miljard 5G-mobiele breedbandabonnementen in gebruik zijn. Hierdoor zal tegen het einde van het jaar 2023 twintig procent van de wereldbevolking toegang hebben tot 5G, dat waarschijnlijk in eerste instantie in dichtbevolkte gebieden wordt uitgerold. De eerste commerciële netwerken op basis van 5G New Radio (NR) komen waarschijnlijk al in 2019 in de lucht en zullen in 2020 worden geïmplementeerd. De eerste 5G-netwerken zullen uitgerold worden in landen als de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan en China.

Dit zijn enkele voorspellingen die Ericsson doet in het Ericsson Mobility Report. De hoeveelheid mobiel dataverkeer zal richting het jaar 2023 toenemen tot 110 Exabytes per maand. Dat is acht keer zoveel als vandaag de dag en staat gelijk aan 5,5 miljoen jaar aan HD-video streaming. Deze groei in mobiel dataverkeer zal in alle regio’s te zien zijn, waarbij Noord-Amerika eind dit jaar met 7GB per maand het hoogste gemiddelde verbruik per smartphone heeft.

Videoconsumptie zorgt voor meer mobiel dataverkeer

Videoconsumptie zorgt voor de grootste groei in mobiel dataverkeer. Het zijn vooral millennials - jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar - die daarvoor zorgen. Zij streamen gemiddeld 2,5 keer meer dan mensen van 45 jaar en ouder.

Het streamen van video in hoge resoluties en een opkomende trend van streamen in nieuwe video-formats, zoals 360-graden video, heeft grote invloed op het volume van het dataverkeer. Zo verbruikt een 360-graden video via YouTube vier tot vijf keer zoveel bandbreedte als een normale YouTube-video van dezelfde (waargenomen) kwaliteit.

LTE blijft razend populair

Aan het einde van dit jaar zal LTE de belangrijkste mobiele access-technologie zijn. Eind 2023 zullen er 5,5 miljard abonnementen zijn en is de technologie beschikbaar voor 85 procent van de wereldbevolking.

Voice over LTE (VoLTE) is inmiddels beschikbaar op meer dan 125 netwerken in meer dan 60 landen in alle regio’s. Ook voor VoLTE zullen aan het einde van 2023 5,5 miljard abonnementen zijn afgesloten, wat staat voor meer dan 80 procent van de gecombineerde LTE- en 5G-abonnementen. Steeds meer smartwatches gebruiken VoLTE-technologie. Gebruikers kunnen zo direct met hun smartwatch bellen zonder dat daarvoor een smartphone in de buurt hoeft te zijn (multi-SIM). Gesprekken kunnen eenvoudig overgezet worden van een smartwatch naar een smartphone.

Agenda voor de toekomst bepalen

Niklas Heuveldop, Chief Strategy Officer en Head of Technology and Emerging Business van Ericsson: “Dit laatste rapport laat trends zien in de groei van mobiele abonnementen en dataverkeer. Daarnaast geeft het inzicht in de manier waarop de industrie wereldwijd probeert te voldoen aan de enorme capaciteitsvraag voor mobiele netwerken. Ook verkent het rapport de opkomst van nieuwe use cases zoals smartwatches, IoT-alarmen en onderhoud en reparatie op basis van augmented reality. Bij de voorbereidingen voor 5G zullen deze trends mede de agenda bepalen voor de mobiele industrie in de toekomst.”

Het rapport bevat tevens drie artikelen over opkomende trends in de industrie:

  • Shifting mobile data plans gaat in op de verschuiving naar steeds grotere databundels evenals het daadwerkelijke dataverbruik binnen verschillende bundels. Het artikel benadrukt het belang van een goede mix aan databundels, inclusief unlimited, om zo in te spelen op de diverse vraag vanuit consumenten.
  • Enhancing the event experience focust op hoe event organizers en operators tegemoet kunnen komen aan de vraag van bezoekers naar meer en ook nieuwe digitale services.
  • Millennials’ expectations for 5G verkent hoe deze groep zijn mobiele ervaringen en verwachtingen voor 5G bekijkt en wat deze gezichtspunten betekenen voor operators.

Rapport

Download hier het volledig onderzoeksrapport van november 2017. Het Ericsson Mobility Report van juni 2017 is hier te vinden.