Wouter Hoeffnagel - 27 november 2017

Focum, de Belastingdienst en Translink genomineerd voor Big Brother Awards

Focum, de Belastingdienst en Translink zijn genomineerd voor de publieksprijs van de Big Brother Awards. Deze prijs van de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) wordt uitgereikt aan de grootste privacyschender van het jaar.

De Big Brother Awards bestaan uit een tweetal prijzen: de publieksprijs waarvan de winnaar wordt bepaald aan de hand van stemmen van het publiek en de expertsprijs waarvan de winnaar wordt bepaald door een jury. Dit jaar is onder andere datahandelaar Focum genomineerd voor de expertprijs. Dit bedrijf maakt kredietwaardigheidsprofielen van burgers, die door door bedrijven worden gebruikt om te bepalen of zij een product of dienst aan personen kunnen leveren.

Belastingdienst

Ook de Belastingdienst is genomineerd. De overheidsdienst is genomineerd vanwege de wijze waarop het dit jaar is omgesprongen met de privacy van Nederlanders. Zo bleek de dienst ten onrechte beelden van snelwegcamera’s te gebruiken. Ook kwam aan het licht dat medewerkers van een experimentele afdeling data van belastingbetalers mee naar huis namen en in de cloud opsloegen.

De derde genomineerde is Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart. Dit bedrijf bleek gegevens van reizigers te hebben doorgegeven aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die de data heeft ingezet om te controleren of studenten met een risicoprofiel fraudeerden. De rechter oordeelde dat dit een schending van de privacy van studenten was.

Publieksprijs

Voor de publieksprijs van de Big Brother Awards werden eerder al CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma, GGZ Nederland en het kabinet genomineerd. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Big Brother Awards. De winnaar van de Big Brother Awards wordt op 11 december bekend gemaakt in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024