Wouter Hoeffnagel - 27 november 2017

‘Amsterdamse techsector is belangrijke Europese tech hub’

De Amsterdamse techsector is uitgegroeid tot een belangrijke Europese tech hub. In de Amsterdamse sector zijn inmiddels 1.052 tech bedrijven actief en zo’n 60.000 mensen werkzaam. Dit komt neer op 11% van de werkende Nederlandse in de hoofdstad.

Dit blijkt uit cijfers van Dealroom.co. Verschillende lokale grote techbedrijven zijn in Amsterdam actief, waaronder Booking.com, TomTom en Adyen. Deze bedrijven bieden werkgelegenheid voor bijna 6.000 mensen. In totaal zijn zo’n 16.000 mensen actief bij de dertig grootste techbedrijven van Nederlandse bodem in de hoofdstad, wat neerkomt op 48% van alle Nederlandse bedrijven in Amsterdam en 26% van het totaal aantal banen.

859 lokale techbedrijven actief

Van de 1.052 techbedrijven die in Amsterdam gevestigd zijn zijn 859 bedrijven opgericht in Amsterdam. Deze bedrijven zijn goed voor 13% van de banengroei in de Amsterdamse techsector per jaar in de periode tussen 2015 en 2017. 184 bedrijven zijn buitenlandse bedrijven die zich in de hoofdstad hebben gevestigd. Denk hierbij aan Uber, Netflix en Microsoft. Deze bedrijven waren goed voor 9% van de banengroei.

In totaal is het aantal banen in de Amsterdamse techsector in twee jaar tijd met ruim 10.000 stuks gegroeid. Dit maakt de techsector een belangrijke drijver voor banengroei in de hoofdstad. Hiermee blijft de techsector onder meer de financiële sector voor. Alleen de horecasector is sneller gegroeid.