Wouter Hoeffnagel - 26 november 2017

6% van de cybercrimezaken wordt opgelost

6% van alle cybercrimezaken wordt door de Nederlandse politie opgelost. In 8% van de zaken is duidelijk wie de verdachte is, al leidt dit niet altijd tot aanhoudingen.

Dit blijkt uit de reactie van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op vragen van de commissie Justitie en Veiligheid over de begroting voor volgend jaar, meldt Security.nl. De minister spreekt over een oplossingspercentage van 6%. Dit percentage heeft betrekking op het aantal verdachten dat wordt doorgeleid aan het Openbaar Minister (OM) ten opzichte van het totaal aantal geregistreerde cybercrimedelicten. Het ophelderingspercentage ligt op 8%. Hierbij gaat het om het percentage zaken waarin de politie een verdachte op het oog heeft ten op zichten van het totaal aantal geregistreerde delicten.

6 miljoen euro voor aanpak cybercrime

De minister meldt dat de politie volgend jaar veel zal investeren in de bestrijding van cybercrime. Hiervoor wordt in totaal 6 miljoen euro beschikbaar gesteld, dat wordt geïnvesteerd in onder meer het opzetten van een landelijk dekkend cybercrime intelligence netwerk en tools om effectiever informatie over cybercrime te kunnen verzamelen en opslaan.

Ook meldt de minister dat er in de begroting ruimte is voor het oprichten van gespecialiseerde rechtbankkamers voor cybercriminaliteit. Deze kamers richten zich specifiek op rechtspraak in cybercrime-gerelateerde rechtszaken, iets waar rechters eerder dit jaar om vroegen. De minister meldt dat hiervoor geen specifiek bedrag is gereserveerd en wordt gekeken op welke manier middelen uit het regeerakkoord besteed zullen worden.

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024