München neemt definitief afscheid van Linux
26-11-2017 | door: Redactie

München neemt definitief afscheid van Linux

De Duitse stad München zal tegen 2020 weer volledig op Windows draaien. Daarmee komt er een einde aan het Linux-project dat sinds 2004 liep.

München haalde destijds de wereldpers als eerste grote stad die haar administratie van Windows naar Linux migreerde. Het open source besturingssysteem moest samen met OpenOffice zorgen voor een lagere kostprijs en minder onderhoud. Vanuit de open source community was het vooral een mooi voorbeeld dat een grote stadsadministratie het zonder Microsoft kon doen. Velen hoopten dat München zo de weg zou plaveien voor andere steden.

Minder soepel dan gedacht

De stad deed de overstap onder de naam 'LiMux’. Het gebruik van Linux bleek in de praktijk echter toch niet zo soepel te gaan als gedacht. Medewerkers klaagden over systeemfouten en printers die niet altijd werkten. Daarnaast zouden gebruikers moeite hebben gehad de juiste programma's te vinden en bleek samenwerken met andere overheden lastig.

In een gesprek met The Register zegt gemeenteraadslid Anne Hübner dat het met Windows ook makkelijker is om software voor de publieke sector te kopen, omdat die doorgaans enkel voor het besturingssysteem van Microsoft is ontwikkeld.

Migratie naar Windows 10

De stad gaat nu 49,3 miljoen euro uitgeven voor een migratie naar Windows 10. Die zal in totaal vijf jaar duren. Het geld gaat vooral naar de technische infrastructuur waarbij 9 miljoen euro dient voor Windows- en Office-licenties voor de komende zes jaar.

München telt zo'n dertigduizend gebruikers. 10.700 gebruiken al langer (het al lang afgeschreven) Windows XP of Windows 7. Ook zij zullen nu naar Windows 10 gaan.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht