Wouter Hoeffnagel - 24 november 2017

Ministerie van BZK wordt verantwoordelijk voor digitale dienstverlening naar bedrijven

Ministerie van BZK wordt verantwoordelijk voor digitale dienstverlening naar bedrijven image

De digitale dienstverlening van de Nederlandse overheid aan bedrijven wordt de verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Dit ministerie gaat zich onder meer bezig houden met de randvoorwaardelijke beleidsontwikkeling voor de digitale overheid en de ontwikkeling van de digitale basisvoorzieningen voor bedrijven.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) draagt de verantwoordelijkheid voor de digitale dienstverlening naar bedrijven over aan het ministerie van BZK. Hiermee wil de overheid meer samenhang creëren in de digitale overheidsinstructuur en -dienstverlening voor zowel burgers als bedrijven. De verantwoordelijke staatssecretaris is Raymond Knops. BZK gaat zich onder meer richten op Ondernemersplein, Berichtenbox voor Bedrijven, Digipoort, eDelivery Gateway, Mijn Overheid voor Ondernemers en standaarden voor digitale informatie-uitwisseling tussen overheid en bedrijven. Daarnaast gaat BZK het gebruik van eFactureren en Standard Business Reporting (SBR) door de overheid stimuleren.

Digitale identificatie door burgers en bedrijven

Het ministerie wordt ook verantwoordelijk voor het beleid rond de digitale identificatie door burgers en bedrijven, waaronder het publiek-private afsprakenstelsel elektronische toegangsdiensten ETD inclusief eHerkenning en Idensys, het deel van de Europese eIDAS verordening dat betrekking heeft op elektronische identiteiten en de afstemming van het Europese beleid hierover. EZK en BZK werken overigens al langer samen aan deze dossiers. BZK wordt voor deze voorzieningen opdrachtgever van RVO, Logius, DICTU en de Kamer van Koophandel.

EZK blijft verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling op het gebied van ndernemersklimaat, digitale economie, telecomnetwerken, marktordening, digitale markt binnen de EU, en de daarmee samenhangende voorzieningen voor vertrouwensdiensten eIDAS. Ook blijft EZK verantwoordelijk voor het beleid over digitale contacten tussen bedrijven onderlingen en bedrijven en consumenten.