Wouter Hoeffnagel - 22 november 2017

Cisco en INTERPOL bestrijden samen cybercriminaliteit

Cisco en de internationale politieorganisatie INTERPOL maken bekend een overeenkomst te hebben getekend om dreigingsinformatie te delen. De overeenkomst is de eerste stap in de gezamenlijke bestrijding van cybercriminaliteit.

Onder leiding van INTERPOL’s wereldwijde cybercrime-centrum, het INTERPOL Global Complex for Innovation (IGCI) in Singapore, wordt een gecoördineerde en gerichte benadering van gegevensuitwisseling ontwikkeld. Deze uitwisseling maakt niet alleen een snelle detectie van dreigingen over de hele wereld mogelijk, maar maakt ook de weg vrij voor mogelijke toekomstige samenwerking op het gebied van opleiding en kennisuitwisseling. De overeenkomst ondersteunt de programma's van INTERPOL die zich richten op zowel 'pure cybercrime' als misdaad die door ‘cyber’ mogelijk wordt gemaakt. Deze programma moeten lidstaten helpen bij de identificatie van cyberaanvallen en daders.

Inzicht in 192 lidstaten

Noboru Nakatani, Executive Director van IGCI: "De uitwisseling van informatie en expertise tussen de publieke en private sector is van vitaal belang bij de bestrijding van cybercriminaliteit. Geen enkel land of bedrijf kan dit alleen doen. De overeenkomst met Cisco biedt ons en de opsporingsdiensten in onze 192 lidstaten, toegang tot belangrijke informatie over cyberdreigingen. Dit zal helpen om niet alleen aanvallen te detecteren, maar ook om ze te voorkomen."

John Stewart, Senior Vice President, Chief Security and Trust Officer van Cisco: "Cybercrime blijft wereldwijd toenemen. Verdedigers uit zowel de publieke als private sector moeten deze dreiging aanpakken. Zichtbaarheid en een veelomvattende dreigingsinformatie zijn essentieel voor detectie, analyse en bescherming tegen opkomende dreigingen. We werken graag samen met INTERPOL om dreigingsgegevens uit te wisselen en om te kijken naar nieuwe mogelijkheden om kennis uit te wisselen zodat we cybercrime wereldwijd kunnen bestrijden."

Aanpak in Nederland

René Pluis, Cybersecurity Lead bij Cisco’s programma Digitale Versnelling Nederland: “De cybersecurityinformatie die met INTERPOL in Singapore wordt uitgewisseld, wordt ook gedeeld met INTERPOL in Den Haag. Het is opnieuw een voorbeeld van hoe Cisco samenwerkt met diverse Nederlandse overheidsinstanties om kennis en inzichten uit te wisselen en de weerbaarheid te vergroten tegen cybercrime. Dat is één van de doelen die we gesteld hebben binnen Cisco’s meerjarige programma ‘Digitale Versnelling Nederland’. Daarnaast ondersteunen we de toepassing van cybersecuritystandaarden om zo de basisbescherming binnen en buiten de Nederlandse overheid te verbeteren.”

Op de foto: John N. Stewart van Cisco en Noburu Nakatini van INTERPOL bij de ondertekening van de overeenkomst

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024