‘Nederland is één van de tien grootste datahubs ter wereld
22-11-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

‘Nederland is één van de tien grootste datahubs ter wereld

Nederland is één van de tien grootste datahubs wereldwijd en de snelst groeiende datacentermarkt in Europa. En dat is niet zonder reden. Vanwege goede connectiviteit door het hele land, toegang tot 500 miljoen consumenten, een stabiel energie netwerk en een cloud computing adoptie percentage van 36%, is Nederland een belangrijke ingang in de Europese digitale markt.

Dit blijkt uit het 'State of the Dutch Data Hub 2017' rapport van Digital Gateway to Europe. Het rapport biedt een volledig overzicht van wat Nederland allemaal te bieden heeft als data mainport. Nederland scoort hoog op connectiviteit: 97% van de huishoudens heeft toegang tot het internet, de beschikbaarheid van 4G is 86,6% en één van werelds grootste internetknooppunten, de AMS-IX, is gevestigd in Nederland, evenals de Interconnect Exchange (NL-IX), die wereldwijd op de zevende plek staat.

Groeiende datacenters

Nederland is een land van datacenters geworden, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 17,5% in de laatste zes jaar. Hyperscale gebieden zijn in rap tempo ontwikkeld in Groningen (Eemshaven) en Noord-Holland (Agriport A7). Deze datacenters en hyperscalers vertrouwen op energie, en Nederland biedt hen een energiebeschikbaarheid van 99.9943% (CEER, 2016). De verwachting is dat vanaf 2020 de opwekking van groene energie jaarlijks groeit met meer dan 1 GW per jaar.

In 2015 gaf eenderde van de Nederlanders aan gebruik te maken van cloud opslag, wat Nederland binnen de EU één van de vier grootste gebruikers van cloud-based diensten maakt. Er zijn veel belangrijke cloud en hosting partijen, zoals Huawei, Softlayer en Microsoft Azure, die zich in Nederland gevestigd hebben vanwege de hoge mate van professionaliteit, kwaliteit en transparantie.

Ontmoet het ecosysteem

Geen sterke datahub zonder ondersteunend ecosysteem. De Nederlandse digitale industrie profiteert van een kwalitatief goed ecosysteem van peers, start-ups en multinationals. Bedrijven zoals Uber, Tesla, Netflix, Cisco, Palo Alto en Oracle kozen voor Amsterdam als hun Europese hoofdkwartier, onder andere vanwege het ondernemersklimaat, gunstige belastingregels, beschikbaarheid van Engelstalig en geschoold personeel en de sterke Nederlandse infrastructuur.

Op 24 januari 2018 komt de Europese digitale industrie naar RAI Amsterdam voor KickStart Europe. Ontmoet het ecosysteem voor de laatste trends, outlooks en investeringen op het gebied van connectiviteit, datacenter en cloud. Meer informatie is te vinden op www.kickstartconf.eu. Het rapport 'State of the Dutch Data Hub 2017' is hier gratis te downloaden.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters