Blockchain-initiatief van SAP telt 27 leden

21-11-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Blockchain-initiatief van SAP telt 27 leden

SAP meldt dat 27 klanten en partners inmiddels lid zijn geworden van het onlangs geïntroduceerde blockchain-initiatief van het bedrijf. Het blockchain-initiatief heeft als doel om blockchain te integreren met onder meer het Internet of Things (IoT), fabricageprocessen en supplychainoplossingen. Dit alles met behulp van de blockchainservice van het SAP Cloud Platform.

De bedrijven die deelnemen aan het blockchain-initiatief zijn over de hele wereld actief in uiteenlopende sectoren zoals telecom, retail, transport en logistiek, hightech, ruimtevaart en defensie, de markt voor industriële machines, de energiebranche, de farmaceutische industrie en publieke dienstverlening. De deelnemende organisaties hebben een gezamenlijke marktwaarde van 819 miljard dollar.

Alastria en BiTA

SAP kondigde verder aan dat het zich aansluit bij het Spaanse Alastria-consortium en de Blockchain in Trucking Alliance (BiTA) om de adoptie van blockchain aan te jagen bij klanten in verschillende industrieën en regio's. De deelname aan Alastria, een consortium van onder meer banken, telecomproviders, energiebedrijven, universiteiten en smartcity-organisaties, helpt SAP bij het versterken van zijn blockchainecosysteem en -netwerk in Europa. Als lid van BiTA, een organisatie die de ontwikkeling van blockchainstandaarden bevordert, wil SAP zijn bereik in vracht- en transportbeheer vergroten.

SAP werkt samen met klanten en partners om usecases voor blockchain te realiseren die gestandaardiseerd kunnen worden. Dit moet leiden tot een brede adoptie in oplossingen voor de digitale supplychain. Deze oplossingen zijn gebouwd rondom de IoT-mogelijkheden van SAP Leonardo, waaronder:

SAP Asset Intelligence Network - Een cloudgebaseerd businessnetwerk en wereldwijd register van OEM (Original Equipment Manufacturers)-apparatuur die een digitaal platform bieden voor het delen van assetinformatie met partners en dienstverleners om zo servicetargets te verbeteren en de uptime van assets te verhogen. Er wordt gekeken of blockchain tijdens processen zoals audits, het traceren van assets of het bepalen van de herkomst het vertrouwen onder businesspartners verder kan vergroten.

SAP Distributed Manufacturing - Een netwerkapplicatie die klanten voorziet van een veilig platform om de voordelen te benutten van 'customized manufacturing' en gezamenlijke productie met leveranciers. Denk aan dienstverleners, leveranciers van materialen, OEM's en aanbieders van technische certificeringen op het gebied van 3D-printing. Er wordt geëvalueerd of blockchain is te gebruiken voor het stroomlijnen van het productieproces waarin verschillende partijen samenwerken.

SAP Transportation Management - Deze applicatie voor alle transportmethoden en -industrieën biedt mogelijkheden voor blockchaintoepassingen voor de internationale handel. Hiermee kunnen kopers, verkopers, banken en overheden documenten elektronisch delen, controleren en tekenen, de status van processen volgen en de elektronische vrachtbrief overdragen. Een veilig vrijgaveproces kan fraude en diefstal van goederen beperken.

SAP Global Track and Trace - Een cloudgebaseerde oplossing voor een overzichtelijke en geharmoniseerde manier om objecten en businessprocessen te volgen, monitoren en registreren. Er wordt onderzocht of blockchaintechnologie kan helpen bij het onwijzigbaar maken van gevoelige trackinginformatie. De informatie kan worden herleid naar de auteur, wat de basis legt voor een volledig geautomatiseerd betalings- en settlementproces.

SAP Advanced Track and Trace for Pharmaceuticals - Een applicatie die farmaceutische bedrijven in staat stelt om te voldoen aan wereldwijde wet- en regelgeving tegen imitatiemedicijnen en die in combinatie met SAP Information Collaboration Hub for Life Sciences samenwerking faciliteert tussen partners in de supplychain. Er wordt gekeken of blockchaintechnologie kan bijdragen aan het goedkeuringsproces voor medicijnen.

Transparantie

"Onze klanten en partners sluiten zich graag aan bij de missie van SAP om blockchain te omarmen als instrument dat de transparantie en samenwerking verbetert", zegt Tanja Rueckert, president of IoT & Digital Supply Chain bij SAP. Rueckert geeft aan samen te werken met bedrijven om een toekomst te bouwen waarin blockchain verweven is met de digitale waardeketen.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Blockchain