Wouter Hoeffnagel - 19 november 2017

Invoering ICT-systeem Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd dreigt vertraagd te worden

De invoering van een nieuw ICT-systeem voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dreigt niet alleen meer te gaan kosten dan vooraf begroot, maar ook vertraagd te worden. De invoering moet dan ook beter worden uitgewerkt.

Hiervoor waarschuwt BIT, het bureau dat toezicht houdt op ICT-projecten die door de Rijksoverheid worden uitgevoerd. De IGJ bestaat uit een samenvoeging van verschillende inspectiediensten. De systemen die deze diensten gebruiken zijn niet geschikt voor de nieuwe werkwijze van de IGJ. Daarom wordt een nieuw ICT-systeem ontwikkeld.

Het BIT wijst erop dat eerder is besloten dit nieuwe ICT-systeem alleen bestaande taken te laten uitvoeren en geen nieuwe taken toe te voegen. Dit is echter niet vastgelegd, waardoor volgens het bureau het risico bestaat dat dit alsnog gebeurd. Dit kan leiden tot extra kosten en een vertraagde invoering van het systeem. Daarnaast moeten ook beter afspraken worden gemaakt over zowel de taakverdeling als de kosten bij de ontwikkeling van het systeem.

Bron: ANP