'Chinese bedrijven spelen leidende rol op het gebied van FinTech'
20-11-2017 | door: Redactie

'Chinese bedrijven spelen leidende rol op het gebied van FinTech'

Chinese bedrijven blijven leidend op het gebied van FinTech, technologische innovatie in de financiële sector. In de nieuwe FinTech 100 ranking van KPMG en H2 Ventures, de ranglijst van de honderd meest toonaangevende FinTech bedrijven, nemen het Chinese Ant Financial, ZhongAn en Qudian de eerste drie posities in.

De Amerikaanse fintech bedrijven Oscar en Avant bezetten een vierde en vijfde positie. De ranglijst geeft een beeld van de vijftig belangrijkste gevestigde FinTech-bedrijven in de wereld en de vijftig meest innoverende, nieuwe bedrijven. De gevestigde bedrijven worden beoordeeld op hun innovatievermogen, hun inspanningen om kapitaal te vergaren, hun omvang en de reikwijdte van activiteiten. In totaal bezetten vijf Chinese ondernemingen posities in de top 10. De enige niet Chinese en Amerikaanse bedrijven zijn het Duitse Kreditech en de Britse Atombank. Zij bezetten een zevende en achtste positie. Het Nederlandse bedrijf Adyen staat op een twintigste plaats. AdviceRobo, de Nederlandse startup die technologie heeft ontwikkeld die geldverstrekkers helpt om de kredietwaardigheid van consumenten te beoordelen, maakt deel uit van de groep van vijftig meest veelbelovende fintech bedrijven.

Steeds meer landen actief

“De positie van China is een bewijs van het feit dat in dit land steeds meer durfkapitaal in financiële innovatie wordt gestoken en dat Chinese FinTechs zich in een steeds grotere belangstelling van investeerders mogen verheugen”, zegt Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG. Uit het onderzoek blijkt dat de landen in Azië en ook Oceanië dit jaar bijna 30% van de bedrijven in de top 100 leveren. En dat aandeel neemt ieder jaar gestaag toe. De Verenigde Staten heeft met negentien ondernemingen het grootste aandeel in de ranglijst van honderd. Het land wordt gevolgd door Australië met tien en het Verenigd Koninkrijk met acht. Steeds meer landen manifesteren zich overigens als het om FinTech gaat. In de lijst van honderd FinTech-bedrijven zijn dit jaar 29 landen vertegenwoordigd. In 2016 waren dit nog 22 landen. Van Wylick: “Een bewijs dat de vernieuwing in de financiële sector een enorme vlucht heeft genomen. Zo zien we dit jaar voor het eerst ook bedrijven uit Kenya, Malta en Nigeria in de lijst terug.”

Open banking

Qua sectoren domineren bedrijven die actief zijn met kredietverlening en het betalingsverkeer de ranglijst. Ruim 30% houdt zich met kredietverlening bezig en iets meer dan 20% met betalingsverkeer. Van Wylick: “Daarnaast zien we steeds meer ondernemingen die actief zijn op het gebied van data & analytics. D&A wordt in de financiële sector steeds belangrijker om te kunnen voldoen aan de wensen van de klant. Ook omdat steeds meer branchevreemde partijen het speelveld betreden. Bovendien wordt ‘open banking ‘ voor veel bedrijven een steeds belangrijker thema. Een thema dat bepalend wordt voor de toekomst van de financiële sector én het totale zakendoen. Na de banken zal het zijn intrede doen bij andere financiële dienstverleners en uiteindelijk ook in bijvoorbeeld de energiesector en de telecommunicatie. Met ‘open data’ breekt een fase aan die gekenmerkt wordt door zowel kansen als bedreigingen. Door technologie en data te benutten ontstaan nieuwe en verbeterde producten en diensten voor klanten. Op dit moment zijn er van de honderd ondernemingen zo’n vijftien bezig om een rol te gaan spelen in het proces. Om een aandeel te kunnen claimen zullen zowel oprichters als CEO’s het vermogen moeten hebben om in het gevecht met zowel de tijd als met concurrenten snel te kunnen schakelen.“

Terug naar nieuws overzicht