Wouter Hoeffnagel - 17 november 2017

Google verdedigt werkwijze rond verwijderverzoeken voor Europees Hof

Google verdedigt voor het Europees Hof van Justitie zijn besluit in sommige gevallen geen gehoor te geven aan verwijderverzoeken van Europese gebruikers. Via dergelijke verzoeken kunnen Europeanen Google verzoeken informatie die voor hen schadelijk is te verwijderen uit de zoekresultaten van de zoekmachine.

Dit meldt Kent Walker, Senior Vice President en General Counsel bij Google, in een blogpost. In totaal worden twee zaken rond verwijderverzoeken behandeld door het Europees Hof. In de eerste rechtszaak stellen vier individuen dat alle vermeldingen van criminaliteit of politieke voorkeuren van Europeanen automatisch door Google verwijdert zouden moeten worden uit de zoekresultaten van zijn zoekmachine, zonder dat hierbij wordt gekeken naar mogelijke de waarde van deze informatie voor het publiek. De individuen verwijzen hierbij naar de Europese privacywetgeving, die onder meer stelt dat informatie over politieke voorkeuren of het strafblad van een individu gevoelige persoonlijke informatie is.

Informatie voor verbergen het grote publiek

Google stelt dat indien het Europees Hof meegaat in deze redenatie dit vrijspel geeft aan personen die privacywetgeving willen gebruiken om informatie voor het grote publiek te verbergen. Als voorbeeld noemt Google een politici die zijn politieke voorkeur wil verbergen of een publiek persoon die zijn criminele verleden wil verbergen. Google stelt hierdoor burgers niet goed te kunnen informeren over personen die hen vertegenwoordigen in de maatschappij of diensten aan hen leveren.

In de tweede zaak oordeelt het Europees Hof of Google het recht om vergeten te worden niet alleen in Europa zou moeten toepassen, maar in ieder land ter wereld. Google stelt dat dit in strijd is met de basisprincipes van internationale wetgeving en geen enkel land in staat zou moeten zijn wetgeving op te leggen aan inwoners van een ander land. Google waarschuwt dat indien het Europees Hof deze redenatie accepteert, dit de deur opent voor andere landen - ook landen die minder democratisch zijn - die hun waardes willen opleggen aan inwoners van andere landen wereldwijd. Google stelt hierbij steun te krijgen van verschillende mensenrechten- en mediaorganisaties.

Walker geeft aan dat Google bij het Europees Hof gaat pleiten voor een ‘redelijke interpretatie’ van het recht om vergeten te worden en het vermogen van landen wereldwijd om hun eigen wetgeving te hanteren en deze niet opgelegd te kunnen krijgen door andere landen. Ken Walker roept Europese lidstaten en instellingen op voor 20 november hun mening over kenbaar te maken aan het Europees Hof.