Multi-Cloud mogelijkheden

16-11-2017 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Multi-Cloud mogelijkheden

Nutanix, specialist in enterprise cloud computing, heeft op zijn jaarlijkse .NEXT event in Washington D.C. tal van nieuwe oplossingen en diensten gelanceerd. Zo wordt Nutanix Enterprise Cloud OS geleverd met een volledige software stack en zijn er nieuwe multi-cloud functies in het eveneens nieuwe Nutanix Calm. De Nutanix Enterprise Cloud Software helpt klanten en partners een multi-cloudomgeving verder te ontwikkelen en uit te rollen in on-premises en public cloud-omgevingen. Daarnaast is Nutanix Xi Cloud Services gelanceerd; de eerste Xi Cloud Service is een cloud-gebaseerde Disaster Recovery (DR) service.

Nutanix staat al jaren bekend als een grote speler in hyperconverged hardware en software. De Californische leverancier positioneert zich vandaag de dag als strategische leverancier van een enterprise cloudplatform. Volgens Nutanix CEO Dheeraj Pandey worden data en applicaties in het multi-cloud tijdperk niet alleen opgeslagen in enterprise private of public clouds, maar ook in bijkantoren (remote office/branch office: ROBO), disaster recovery (DR) omgevingen en edge computing cases zoals Internet of Things (IoT) omgevingen. “Klanten hebben daardoor behoefte aan één besturingssysteem (OS) voor hun end-to-end cloud-omgevingen, zonder vast te zitten aan een virtualisatieomgeving of cloud stack”, legt Pandey uit. “Het besturingssysteem smelt alle verschillende cloud-omgevingen samen tot een omgeving met compute, storage en een networking stack, wat leidt tot een vereenvoudigd beheer. Applicaties kunnen worden gebruikt op elke hardware, hypervisor en cloud.”

Met het uitgebreide aanbod ondersteunt Nutanix klanten en partners met hun hybride cloudstrategieën, aldus Pandey. “Nutanix Enterprise Cloud Software helpt klanten een multi-cloud-omgeving verder te ontwikkelen en uit te rollen in on-premises en public cloud-omgevingen. Het software-gebaseerde Nutanix Enterprise Cloud OS ondersteunt verschillende soorten hardwareplatformen van Nutanix, via de OEM-samenwerkingen met Dell EMC, Lenovo en ook IBM. De Nutanix Cloud OS is ook via flexibele abonnementen en enterprise license agreements (ELA's) beschikbaar op Cisco- en HPE-platformen.”

Software Stack

Nutanix maakte ook bekend dat Nutanix Enterprise Cloud OS als full software stack met multi-cloud capaciteit beschikbaar komt in Nutanix Calm. Het bedrijf kiest hiermee voor een bijzondere benadering van de hybrid cloud: klanten worden in staat gesteld om de enterprise cloud voortaan on-premises te gebruiken.

Om snel schaalbare applicaties te kunnen bouwen in een multi-cloud architectuur, heeft Nutanix de propositie Calm ontwikkeld. Met Nutanix Calm zijn applicatieomgevingen duidelijk te onderscheiden van de onderliggende infrastructuur, en wordt continu de juiste cloud aan de juiste workload verbonden. Ondertussen worden de cloud operations geharmoniseerd. Nutanix Calm definieert applicaties aan de hand van toegankelijke blauwdrukken die via verschillende cloud-omgevingen kunnen worden ingevoerd, beheerd en geschaald. Omdat Nutanix Calm een krachtige, geïntegreerde marktplaats bevat, kunnen ontwerpen voor applicaties binnen organisaties worden gedeeld. Volgens Nutanix verkort dat de ontwikkeltijd voor nieuwe zakelijke initiatieven drastisch.

Nutanix Calm heeft, net als de Nutanix Enterprise Cloud OS, een krachtige infrastructuur, die bestaat uit network, compute en storage. Deze infrastructuur is geschikt voor hypervisors als AHV, ESXi en Hyper-V, die gecombineerd kunnen worden met Xi Cloud Services en ook met de public cloud-omgevingen van AWS, Google Cloud en Microsoft Azure. “Voor een goed uitgevoerde multi-cloudstrategie heb je meer nodig dan de hybride clouds die veel bedrijven nog altijd hebben”, vertelt Patrick van de Werken, Senior Regional Director Noord-Europa bij Nutanix. “Met hybride clouds zijn bedrijven veroordeeld tot een geheel van losstaande IT silo’s, die ieder voor zich ook weer beheerd moeten worden. Nutanix Enterprise Cloud OS biedt een alomvattende oplossing, die met Nutanix Calm zal worden uitgebreid tot een uniforme ervaring die alle cloud-omgevingen beslaat.”

Nutanix Xi Cloud Services

Met de recent aangekondigde Nutanix Xi Cloud Services kunnen klanten gebruikmaken van een Nutanix infrastructuur als verlengstuk van hun datacenter. De cloud service wordt ondersteund met dezelfde infrastructuur stack, tools en SLAs die worden gebruikt bij het Nutanix Enterprise Cloud Platform. De eerste Xi Cloud Service is een cloud-gebaseerde Disaster Recovery (DR) service die snel is op te zetten. Het beheer wordt gedaan met de Nutanix Prism beheer interface, waarmee klanten hun applicaties en data kunnen beschermen. De DR-service wordt wereldwijd uitgerold in samenwerking met partners. Nutanix Calm komt in het vierde kwartaal van dit jaar beschikbaar. Nutanix Xi Cloud Services for disaster recovery is begin 2018 beschikbaar.

Google en Nutanix sluiten enterprise cloud partnership

Nutanix en Alphabet, het moederbedrijf van Google, sloten onlangs een nieuw enterprise cloud partnership. Google aast op de zakelijke markt en begon dit jaar een offensief om meer klanten aan te trekken. Tot nu zijn Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure de meeste geliefde public cloud partijen. Google beschouwt meer samenwerking met diverse hardware- en softwareleveranciers als noodzakelijk om zakelijke klanten over te halen om te werken met het Google Cloud Platform. Vandaar de deal met Nutanix, die technologie biedt waarbij workloads snel verplaatst kunnen worden tussen on-premise, hybride en public cloud-omgevingen. Google sloot eerder een samenwerking met SAP, onder andere bedoeld om de HANA database goed te laten werken in Google Cloud. De integratie van Nutanix Calm en het Google Cloud Platform komt begin 2018 beschikbaar. Andere features worden nog ontwikkeld en prijsdetails worden bekendgemaakt kort vóór de releasedatum.

Nutanix en Veeam gaan nauwer samenwerken

Veeam stelt zijn data protection en availability technologie beschikbaar voor het Nutanix enterprise cloudplatform en de Nutanix hyperconverged technologie. Andersom zal Nutanix bij zijn klanten en partners Veeam promoten als de eerste en beste availability vendor. Dit betekent dat de twee bedrijven een hechte partnership aangaan. Veeam ondersteunt de Nutanix AHV hypervisor binnen zijn Availability Suite. Nutanix stelt Veeam aan als Premier Availability solution provider voor alle gevirtualiseerde omgevingen van Nutanix. Nutanix en Veeam hebben beiden kantoren in Nederland en een loyaal netwerk van partners die al beide merken verkopen, zoals IT2Grow.

Dell EMC committeert zich aan Nutanix partnership

Dell EMC committeert zich aan het partnership met hyperconverged en enterprise cloudplatform leverancier Nutanix. Dell EMC heeft sinds 2014 een oem-relatie met Nutanix (XC Series, een combinatie van Nutanix software en Dell server technologie). Maar sinds EMC werd overgenomen door Dell concurreert Dell EMC ook met zijn VxRail appliance. Dankzij de samenwerking met Dell heeft Nutanix flink kunnen doorgroeien. De VxRail appliance is ontwikkeld door EMC en VMware en is sinds 2016 op de markt. De VxRail doet het veel beter dan zijn voorganger, de VSPEX Blue appliance. Klanten van Dell EMC hebben nu een blijvende en brede keuze: een XE Serie of een VxRail.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud