Wouter Hoeffnagel - 17 november 2017

Organisaties kampen per maand gemiddeld met vijf ernstige IT-incidenten

Organisatie hebben gemiddeld vijf keer per maand te maken met een ernstig IT-incident. Bedrijven hebben moeite om het hoofd te bieden aan deze incidenten. In plaats van de hoofdoorzaak te achterhalen van de vaak terugkerende problemen, zijn bedrijven in de praktijk voornamelijk bezig met het zoveel mogelijk beperken van de schade.

Dit blijkt uit onderzoek van Splunk in samenwerking met IT-marktonderzoeker Quocirca. Nederlandse organisaties zijn per maand iets vaker het doelwit van IT-incidenten dan andere landen. Wanneer er wordt ingezoomd op het gemiddeld aantal IT-incidenten per maand die een reële bedreiging vormen voor de organisatie, steekt Nederland echter met kop en schouders boven de andere landen uit. Wereldwijd meldt de gemiddelde organisatie namelijk 5,1 gevaarlijke incidenten, waar Nederlandse organisaties hier maar liefst 13,4 keer per maand mee te maken krijgen. 

78.796 euro per incident

Nederlandse bedrijven zijn bij elk bedreigend incident gemiddeld 78.796 euro kwijt. Dit bedrag is onder andere te wijten aan de combinatie van mankracht en tijd die nodig is om het probleem op te lossen. Gemiddeld zijn er 6,7 IT-personeelsleden bij betrokken en kost het 5,8 uur om een incident op te lossen. Desondanks vindt 45 procent van de Nederlandse organisaties dat ze goed om kunnen gaan met de hoeveelheid incidenten, terwijl dit internationaal gezien maar 34 procent is. Slechts 14 procent van de Nederlandse bedrijven geeft aan echt moeite te hebben met de omvang van IT-incidenten.  
 
Vooral bij het detecteren en onderzoeken van de incidenten is ruimte voor verbetering, meldt Splunk. Organisaties worstelen met het effectief monitoren van hun netwerk en IT-voorzieningen. 80 procent van de bedrijven heeft blinde vlekken waardoor ze niet in staat zijn om snel te reageren. Slechts 2.5 procent heeft volledig zicht op de volledige infrastructuur.

Meer informatie is te vinden in het volledige onderzoek, dat kan worden aangevraagd via de website van Splunk.